Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Alliansen oenig om bankskatt

Regeringen har fått kritik för förslaget att eventuellt höja bankernas så kallade resolutionsavgift, vilket skulle ge tre miljarder kronor nästa år. Men Allianspartierna är inte överens i sin syn på regeringens planer trots att alla lovat ökat skatteuttag från den finansiella sektorn.

Kritiken har tilltagit efter uppgifterna om att Nordea planerar att flytta huvudkontoret från Sverige.

- Det är uppenbart att detta förslag inte kan genomföras. Per Bolund (MP) och Magdalena Andersson (S) måste backa, säger Liberalernas ledare Jan Björklund.

Centerns ekonomiskpolitiske talesperson Emil Källström anser också att regeringen bör backa från förslaget.

Gör om

- Vi är skeptiska, en skepsis som självklart tilltar i ljuset av Nordeas eventuella flytt. Det är uppenbart att det inte gjorts en rejäl analys. I den uppkomna situationen finns inget annat att göra än att ta ett omtag i frågan, säger han.

Moderaternas Ulf Kristersson anser att regeringens agerande är "obegripligt".

- Man borde omedelbart göra klart att man inte går vidare med nuvarande förslag, säger han till TT.

KD för

Resolutionsavgiften syftar till att öka bankernas ansvar och minimera skattebetalarnas risker vid en bankkris. Det bygger på ett EU-direktiv från 2014. I sitt valmanifest från det året ansåg Allianspartierna att "skatteuttaget från den finansiella bör öka".

Kristdemokraterna är dock i dag det enda borgerliga parti som stödjer regeringens förslag. I deras vårmotion är de tre miljarderna inräknade som en del av partiets finansiering för att slopa skatteklyftan mellan pensionärer och löntagare.

- Däremot anser vi att det bör kallas för vad det är, en skatt, sade partiets ekonomiskpolitiske talesperson Jacob Forssmed (KD), när motionen presenterades.