Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

Alla släppta: "Det handlar om fakturor"

De tre tidigare Saab-cheferna släpptes på tisdagseftermiddagen efter ett drygt dygn i förvar hos polisen. Men misstankarna kvarstår. Enligt Jan Åke Jonssons advokat handlar anklagelserna om hur fakturor hanterats.

Jan Åke Jonssons advokat Helena Wissing berättar för GP utanför arresten på Aminogatan i Mölndal att hennes klient släppts för att det inte längre finns något skäl att hålla honom frihetsberövad.

- Två förhör har hållits och han har släppts eftersom åklagaren fått de uppgifter han velat, säger Helena Wissing.

Hur ställer sig din klient till anklagelserna?

- Han förnekar brott.

Kan du säga något om vad misstankarna gäller?

- Det handlar om fakturor och hur man hanterat dessa inom Saab. Det är vad jag kan säga idag.

Hur tycker du förhören gått?

- Han har svarat på frågorna och det har inte varit något anmärkningsvärt i det.

Hur reagerade Jan Åke på att han frihetsberövades?

- Det är naturligtvis inte roligt alls. Men efter omständigheterna mår han bra.

Har ni diskuterat om regeringens krav på timeout i Vattenfalls styrelse och hur han ska hantera andra styrelseuppdrag han har?

- Inget som jag vill gå in på. Den kontakten kommer Jonsson ta själv med de styrelser som berörs. Under dagen skulle jag tro. Vi har fokuserat på förundersökningen och brotten han anklagats för, säger Helena Wissing till GP.

Även den tidigare finanschefen för Saab Automobile, Karl-Gustav Lindström, och den tidigare chefsjuristen Kristina Geers släpptes på fri fot under tisdagseftermiddagen.

– Karl-Gustav Lindström har full respekt för att utredarna vill fråga honom om saker med tanke på den position han hade på företaget. Det handlar om avtal, transaktioner och andra händelser, men han är övertygad om att han inte gjort något brottsligt, och han står för vad han har gjort, säger Lindströms advokat Bo Ahlenius till TT.

Förhören med Kristina Geers pågick sent på eftermiddagen efter att de två övriga hade släppts. Chefsåklagare Olof Sahlgren meddelade senare att även hon försatts på fri fot.

Varför har de släppts?

- De har lämnat sådana uppgifter att de enligt min uppfattning inte längre kan prata ihop sig, säger chefsåklagare Olof Sahlgren

Har de kvar samma inställning till anklagelserna som tidigare?

- Jag vet inte den senast släpptas inställning till misstankarna ännu.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.