Från och med den 1 november ska alla begagnade bilar som säljs av en bilhandlare ha varudeklaration. Arkivbild.
Från och med den 1 november ska alla begagnade bilar som säljs av en bilhandlare ha varudeklaration. Arkivbild.

Alla begagnade bilar ska varudeklareras

Att köpa en begagnad bil kan vara vanskligt. Men från och med den 1 november ska alla begagnade bilar som säljs av en bilhandlare ha varudeklaration – en trygghet för både köpare och handlare, enligt branschorganisationen MRF.

ANNONS
|

De flesta som kontaktar Konsumentverkets vägledare klagar över fel på begagnade bilar.

För att underlätta köp har myndigheten i samarbete med Motorbranschens riksförbund (MRF) tagit fram en ny varudeklaration. Deklarationen finns sedan tidigare men har inte omfattat alla begagnade bilar. Fordon för under 30000 kronor har varit undantagna.

"Vi hoppas och tror att det här kan leda till att konsumenterna får en mer realistisk bild av bilen de funderar på att köpa. I dag tror jag att många har lite för höga förväntningar på en äldre bil och därför blir man också väldigt besviken när den går sönder", säger Charlotte Söderlund, jurist på Konsumentverket, i ett pressmeddelande.

ANNONS

Färre reklamationer

Deklarationen gör det enklare för köparen att se vilket skick bilen har vid säljtillfället, utifrån ålder och körsträcka. Syftet är att minska risken för missförstånd mellan bilhandlare och köpare, något som i förlängningen kan ge färre reklamationer.

- Det stora skälet är att det är många bilar i den prisklassen som kommer upp i ARN (Allmänna reklamationsnämnden). Konsumentverket har drivit det, men vi har inga problem med det, det är en branschöverenskommelse som är bra för alla, säger Lars Lieberg, ansvarig för bilhandelssektionen på MRF.

Alltid tre år

Konsumentköplagen omfattar både nya och begagnade fordon. Köparen har alltid tre år på sig att klaga på fel som fanns redan vid köpet. Däremot räknas inte fel som meddelats köparen, genom exempelvis en varudeklaration, som ursprungliga.

Enligt Lars Lieberg tjänar varken konsumenten eller bilhandlaren på att inte ha en varudeklaration.

- Det är bättre att det är klargjort på alla bilar som säljs, att man har en kontroll på bilen och talar om vad som är fel och trasigt på bilen. Allt som säljs under 40000–80000 har något som är på gång eller som inte är hundra, säger han.

ANNONS

- Det handlar om att precisera fel och att inte dölja det.

TT

Fakta: Råd till bilköpare

Fundera på vilken slags bil du behöver utifrån din livssituation.

Be att få provköra bilen.

Läs noga igenom varudeklarationen.

Om bilhandlaren erbjuder några garantier, be att få läsa garantivillkoren.

Ta hjälp av någon bilkunnig eller låt en verkstad gå igenom bilen före köp.

Källa: Konsumentverket

ANNONS