Nedfallna träd till följd av stormen Alfrida på väg 77 vid Finsta i Norrtälje kommun.
Nedfallna träd till följd av stormen Alfrida på väg 77 vid Finsta i Norrtälje kommun.

Alfrida fällde 500 000 kubikmeter skog

Stormen Alfrida fällde minst 500 000 skogskubikmeter, enligt en första inventering gjord av Skogsstyrelsen.

ANNONS
|

Mängden skog som förstördes av Alfrida blev stor på grund av de ovanliga nordliga vindarna.

- Det var ungefär vad vi väntade oss. Denna gång blåste nordliga vindar, snarare än de vanliga sydvästliga vindar som svenska träd är vana vid. Därför fälldes extra många träd, säger Hans Källsmyr, nationell skadesamordnare på Skogsstyrelsen.

Värst i Norrtälje kommun

Han kan inte spekulera i vad den slutgiltiga kostnaden för skadorna kan bli.

ANNONS

De största skadorna drabbade Stockholms län, och framför allt Norrtälje kommun, enligt Skogsstyrelsen.

Skador har även rapporterats från södra och mellersta Sverige, där det dock handlar om enstaka fallna träd längs hyggeskanter och i nygallrade skogar.

TT: Vilka är era tips till skogsägare inför röjningen?

- Tänk på säkerheten, i första hand. Är man ovan ska man inte jobba själv i stormskadad skog – överlåt det till proffs. Inventera skadorna på skogen och ta sedan kontakt med ditt skogliga ombud för hjälp, säger Källsmyr.

Undvika insektsangrepp

Han understryker att det är viktigt att alla skogsägare, oavsett hur drabbade de är, ser till att få bort nedfallna träd för att undvika insektsangrepp.

- Även i sydliga och mellersta Sverige, där det bara blåst ned enstaka träd, är det viktigt att man röjer upp före sommaren. Vi har redan problem med granbarkborre och vill inte öka risken, säger han.

ANNONS

Under årets torra sommar angreps inte mindre än 2,5 miljoner kubikmeter skog av granbarkborren, enligt en inventering som Skogsstyrelsen utförde i november – det mest omfattande angreppet sedan stormen Gudrun.

Rättad: I en tidigare version av texten förekom en felaktig jämförelse med hur mycket skog stormen Gudrun förstörde 2005.

TT

Fakta: Stormen Alfrida

Alfrida uppstod genom ett intensivt lågtryck som rörde sig från Island mot norra Skandinavien, för att sedan svänga sydost mot Finland och Baltikum.

Bakom lågtrycket blåste kraftiga och byiga nordvindar upp.

Vid flera kuststationer nådde vindarna orkanstyrka – högst hastighet, 38,5 meter per sekund, uppmättes vid Örskär i Upplands skärgård.

Även i inlandet förekom stormbyar – 25 meter per sekund uppmättes i Malung och vid Uppsala flygplats.

Som brukligt namngav SMHI Alfrida enligt almanackans namnsdagar. Stormen skulle egentligen ha hetat Svea, men namnet var upptaget av ett oväder år 2015.

Då förra stormen hette Knud var det nu dags för ett kvinnonamn, och därför föll valet på Alfrida, som har namnsdag den 3 januari.

Källa: SMHI

ANNONS