Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Börsen inledde sommarens tyngsta rapportvecka svagt uppåt. Arkivbild

Alfa Laval draglok på börsen

Industrikoncernen Alfa Lavals aktie var draglok på Stockholmsbörsen efter en stark delårsrapport. Den positiva överraskningen inledde sommarens rapporttätaste vecka. OMXS-index steg 0,2 procent.

Den ökade risken för handelskrig mellan USA och Kina samt den något svagare BNP-utvecklingen än väntat från Kina räckte inte för att sänka Stockholmsbörsen, som steg med verkstads- och läkemedelsaktier som draglok.

Alfa Laval redovisade en oväntat stark vinst och klådde även förväntningarna när det gäller orderingången, även om bolaget samtidigt flaggar för en avmattning under tredje kvartalet. Aktien lyfte med 8,0 procent.

Dagligvarukedjan Axfood, med Hemköp och Willys, redovisade sitt starkaste resultat för ett andra kvartal hittills. Aktien gick upp 1,4 procent.

Telekomkoncernen Ericssons aktie var samtidigt bromskloss med ett kursfall på 1,8 procent inför delårsrapporten på onsdag.

Byggvaruhuset Byggmax aktie föll med 10,0 procent efter en oväntat svag delårsrapport. Bättre gick det för det rapporterande marknadsföringsföretaget Tradedoubler, vars aktie ökade 3,8 procent.

På de ledande Europabörserna steg Frankfurtbörsen med 0,3 procent. Paris föll med knappt 0,4 procent och London med 0,8 procent.