Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Alfa Lavals huvudkontor. Arkivbild.

Alfa Laval-chef tror inte toppen är nådd

Ett rejält lyft för orderingången och ökad vinst. Industrikoncernen Alfa Laval levde som första verkstadsjätte på börsen upp till förväntningarna. Och vd Tom Erixon tror inte att toppen på industrikonjunkturen är nådd ännu.

- Jag tror industriellt att det finns en väg att gå innan den här konjunkturcykeln är över, säger Tom Erixon.

Efter ett starkt industriellt 2017 med rejält stigande vinster och en generellt sett ökad orderingång bland många av industrijättarna, spekuleras det kring om det roligaste snart är över. Men det är som sagt inte Alfa Laval-chefens bild. Gruv- och varvsindustrin går fortsatt starkt.

Ingen topp

- Jag har svårt att, i de cyklerna vi befinner oss i, se någon slags topp, säger Tom Erixon.

Kvartalsvinsten landade på 1 358 miljoner kronor före skatt, ungefär som analytikerna hade spått, och klart bättre än de 877 miljonerna samma period i fjol. Orderingången steg med tolv procent.

- Orderingången för helåret 2017 var väsentligt starkare än vad vi förväntat oss efter ett tuffare 2016. Och det fortsatte hela vägen in i kaklet, säger Tom Erixon som ser en underliggande bra efterfrågan.

- Och vi ser inga förändringar första kvartalet jämfört med 2017, fortsätter han.

Samma utdelning

Trots det lämnas utdelningen till ägarna oförändrad på 4:25 kronor per aktie. Men det ska inte ses som någon prognos för framtiden, enligt Erixon, utan reflekterar bara resultatet för i fjol.

Men efter det starka avslutet på 2017 spår ändå ledningen "att efterfrågan under det första kvartalet 2018 kommer att vara något lägre än i det fjärde kvartalet". Den väldigt starka orderingången inom det marina området kommer inte att kunna upprepas på samma nivå, förklarar Erixon bland annat.

Aktiekursen steg med ett par procent på Stockholmsbörsen.