Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Alfa Laval går bättre än väntat. Arkivbild

Alfa Laval överraskar med stark orderingång

Högre vinst och större orderingång fick Alfa Laval att rusa efter kvartalsrapporten. Trots att bolaget inte ser någon påverkan av det hotande handelskriget flaggar industrikoncernen för lägre vinst i nästa kvartal.

- Det som var den tydliga punkten i kvartalet var den kraftiga ökningen av orderingången, både i de synliga tillväxttalen och i de underliggande slutsegmenten går det väldigt bra på många håll, säger Alfa Lavals koncernchef Tom Erixon.

Orderingången ökade 21 procent till 12,1 miljarder, mot väntade 10,2 miljarder. I Asien ökade orderingången 41 procent jämfört med samma period i fjol.

Även i Europa var utvecklingen stark med en ökning på 19 procent. Totalt uppgick orderingången i kvartalet till MSEK 12 062, en ökning mot förra året på 25 procent.

Klådde förväntningarna

Vinsten före skatt landade på 1 499 miljoner kronor. Det kan jämföras med vinsten på 733 miljoner kronor motsvarande period 2017.

Analytiker hade i genomsnitt räknat med en vinst på 1 305 miljoner kronor, enligt Reuters sammanställning.

Omsättningen lyfte till 10,5 miljarder kronor, jämfört med 8,9 miljarder kronor ett år tidigare.

Samtidigt har Alfa Laval reviderat ned sin prognos för tredje kvartalet då bolaget förväntar sig en lägre efterfrågan. Erixon spelar dock ner hotet om ett stundande globalt handelskrig.

- Jag är orolig för vad handelskrig betyder om det fortsätter i den takten som det har gjort nu. Det är klart att vi hoppas alla att det ska ske en vettig lösning kring den konflikten som har tornat upp sig. Förr eller senare får den ju effekter. Vi ser dem inte i andra kvartalet och vi bedömer inte att de har någon större effekt i tredje kvartalet heller, säger Erixon.

Lägre bokningsläge

Bokningsläget inför det tredje kvartalet ser dock något lägre ut. Dessutom finns det begränsningar i vad företaget klarar av att leverera, säger Erixon.

- Vi kan inte låta orderingången växa okontrollerat, säger Erixon.

Vid 15.30 hade Alfa Lavals aktie lyft med 8,4 procent.