Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Ekonomi Alelion tillverkar truckbatterier. Bild: Jonas Lindstedt
Ekonomi Alelion tillverkar truckbatterier. Bild: Jonas Lindstedt

Alelions vd Daniel Troedsson får sparken

Göteborgska batterisystemföretaget Alelions vd Daniel Troedsson får sluta med omedelbar verkan. Senaste kvartalsrapporten visar på illröda siffror.

Det göteborgska batterisystemföretaget Alelion Energy System AB som sedan 2016 är noterat på First North, har under en lägre tid brottats med en dålig ekonomi.

Under onsdagsmorgonen presenterades Alelions senaste kvartalsrapport – siffrorna var illröda.

Drygt två timmar senare meddelade Alelions styrelse att den mångårige vd:n Daniel Troedsson lämnar bolaget med omedelbar verkan. Under tiden som man söker hans ersättare kliver bolagets marknadschef Åsa Nordström in som tillförordnad vd.

Mångmiljonförluster under våren

Daniel Troedsson beröms för sitt tidigare arbete av styrelsen, men den skriver också i sitt pressmeddelande:

"Möjligheterna inom litiumjonteknologin är fortsatt mycket stora men den förändring som skett inom truckmarknaden kräver en anpassning av bolagets strategi och verksamhet, och styrelsen är av uppfattningen att en sådan lämpligen bör drivas av en ny vd".

Alelions styrelseordförande Jan Forsberg har inte mycket mer att säga om till beslutet om ledningsförändringen, men tillägger:

– Vi känner att nya krafter bör titta på situationen som har uppstått och ta bolaget på rätt sätt in i framtiden.

Alelions vd Daniel Troedsson måste lämna bolaget efter att kvartalsrapporten visat röda siffror. Bild: Jonas Lindstedt
Alelions vd Daniel Troedsson måste lämna bolaget efter att kvartalsrapporten visat röda siffror. Bild: Jonas Lindstedt

Alelions rörelseresultat från mars till juni blev minus 17,3 miljoner kronor, mot en vinst på 900 000 kronor för samma period i fjol.

Omsättningen backade till 32,7 miljoner kronor, mot 53,7 miljoner kronor under andra kvartalet 2018. Företagets orderingång är mer än halverad till 23, 9 miljoner kronor, jämfört med 53,7 miljoner kronor för samma period i fjol.

Alelions kurs hade fallit med nära 28 procent fram till lunch, vars aktie nu är värd en krona.

Bakgrunden till Alelions i närmast fria fall är att två av bolagets stora internationella kunder har beslutat att ta hem produktionen av litiumbatterier i egen regi.

– Ser man till siffrorna så försvinner tyvärr en tredjedel av volymen och det är huvudorsaken till problematiken. Alelion står inför en situation där vi måste omgruppera oss och mer rikta in oss mot specialfordon och specialsidan, säger Jan Forsberg.

Framför allt ser man från styrelsen stora möjligheter inom andrahandsmarknaden för batterier, och att man ställer om från massegment till specialsegment.

I nuvarande skede ser han inte att verksamheten vid Alelions batterifabrik i Göteborg kommer att påverkas. Här arbetar i dag 30 fastanställda och 15 konsulter.

Kommer det att bli aktuellt med personalneddragningar?

– Det vill jag inte spekulera i. Nu får vi ägna oss åt att göra analysen, och när vi har gjort den så vet vi vad för åtgärder som måste göras för att dra detta upp på fast mark, säger Jan Forsberg.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.