Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Alelion tillverkar bland annat truckbatterier.  Bild: Jonas Lindstedt
Alelion tillverkar bland annat truckbatterier. Bild: Jonas Lindstedt

Alelions aktie rasar efter uppgift om masstämning

Göteborgska batterisystemföretaget Alelion kan stå inför en tysk masstämning, efter att ha begärt sitt tyska dotterbolag i konkurs. Alelions aktiekurs faller.

Efter att göteborgska litiumjonbatteriföretaget Alelion begärt sitt tyska dotterbolag i konkurs, ska nu tyska kunder förbereda en gruppstämning mot Alelion, skriver den tyska energisajten Energyload.

– Vi kan inte kommentera detta, för det går inte att kommentera spekulationer. Vi har inte fått in någon stämningsansökan, säger vd:n Daniel Troedsson.

Skulle Alelion få in en sådan stämningsansökan måste man som noterat bolag informera marknaden om det.

Alelion förvärvade det tyska bolaget Caterva 2018, som hade ett energilagringssystem som riktade sig mot hushåll och privatmarknaden. Enligt Energyload ska flera kunder ha betalat 10 000 euro för systemen för att få 10 000 kWh el per år och en gemensam premie. Enligt sajten ska kontrakten löpa över 20 år.

Röda siffror i senaste rapporten

Som GP redan rapporterat uppvisade Alelion röda siffror i senaste kvartalsrapporten i maj, med ett rörelseresultat på minus 18,6 miljoner kronor.

I rapporten redogjorde också Alelion för att man beslutat att sätta det tyska dotterbolaget i konkurs och istället att satsa helt på det svenska industrisegmentet.

Eftersom konkursen bara berör den tyska privatmarknaden förbereds nu en gruppstämning från tyska kunder, uppger Energyload.

I den inledande handeln på First North föll Aleions kurs med 18 procent.

– Ja vi har sett det, och det är tråkigt att det är så. Men vi fortsätter att jobba på som vanligt med fokus på våra kunder och lönsamheten, säger Daniel Troedsson.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.