Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Alelion, med vd Daniel Troedsson i mitten, ökar försäljningen.

Alelion flerdubblar försäljningen

Batteritillverkaren Alelions försäljning stiger mycket kraftigt – men flaskhalsar i produktionen ökar kostnaderna. – Jag bedömer att produktionskostnaderna kommer att minska under det kommande halvåret, säger bolagets vd Daniel Troedsson.

Alelion, med huvudkontor i Mölndal, redovisar en nettoomsättning på 53,6 miljoner kronor för årets andra kvartal – en rejäl ökning från 6,6 miljoner kronor samma period i fjol. Orderingången stiger också till 48,3 miljoner kronor, från 15,2 miljoner förra året.
– Vi är såklart fantastiskt stolta över den här rapporten. Det ligger mycket hårt arbete bakom utvecklingen. Vi har lanserat fler produkter samtidigt som slutkunderna fått ökad acceptans för priset, och inser att totalkostnaden på investeringen blir lägre med våra lösningar, säger Daniel Troedsson.

Tillverkar litiumjonbatterier

Alelion tillverkar stora batterier baserade på litiumjoner, till industritruckar. De kostar ungefär fyra gånger så mycket som ett standardbatteri baserat på blysyra – men är enligt bolaget mer miljövänliga och kräver betydligt mindre el.
– Vi får allt fler, diversifierade, slutkunder. Det gör att vårt beroende av enskilda kunder blir mindre, säger Daniel Troedsson.

LÄS MER: De tar batterierna till börsen

Alelions rörelseresultat för kvartalet hamnar på -6,4 miljoner kronor, att jämföra med en rörelsevinst på 1,2 miljoner kronor i fjol. Förlusten är, enligt Daniel Troedsson, till största del planerad. Alelion satsar just nu på att växa ännu mer framför att gå med vinst.
– Vi drar medvetet på oss kostnader för att investera i framtiden. Det är framförallt investeringar i produktion, utveckling och försäljning, säger han.
Under det andra kvartalet har kostnaderna också ökat, till följd av flaskhalsar i produktionen.

Faller på börsen

– Det är svårt att optimera produktionen och under det senaste halvåret har vi fått en del extra kostnader i produktion. Vi arbetar för att åtgärda de problemen nu och har gjort flera investeringar i produktionen. Produktionskostnaderna kommer enligt min bedömning att minska under det kommande halvåret, säger Daniel Troedsson.
Alelion ger inga prognoser om framtiden och kan därför inte heller gå ut med när bolaget förväntas nå vinst. 
På småbolagsbörsen First North, där batteritillverkaren noterades i juni förra året, togs kvartalssiffrorna först emot positivt, aktien avslutade dock handelsdagen på minus.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.