Stockholms tingsrätt. Arkivbild.
Stockholms tingsrätt. Arkivbild.

Aktietipsande studenter mister vinsten

ANNONS
|

Maxstraffet är fyra års fängelse. Åklagaren yrkade på ett år. Men trots att de anses skyldiga till en lång rad fall av grov otillbörlig marknadspåverkan nöjer sig Stockholms tingsrätt med att döma de båda läkarstudenterna, 23 respektive 24 år, till villkorlig dom och dagsböter.

- Det är glädjande att tingsrätten har gått på vår linje och klarlagt att den här typen av förfarande inte är lagligt, säger Jan Tibbling, vice chefsåklagare vid Ekobrottsmyndighetens (EBM) finansmarknadskammare.

ANNONS

- Sedan var påföljden låg. Jag har inte satt mig fullständigt in i hur de har resonerat, utan vi får titta på det.

Vill ha prejudikat

Det är första gången som personer som skriver i aktieforum på nätet åtalats för denna typ av brott och EBM betraktar fallet som ett pilotmål. Åklagaren har tidigare signalerat att målet kommer att tas vidare till hovrätten oavsett utgång i tingsrätten, men säger nu att det inte är helt säkert att EBM överklagar.

- Vi får titta på hur de har resonerat och se ifall vi kommer att klaga. Men vi har ett intresse av att få ett prejudikat, absolut.

De båda männen har, enligt tingsrätten, skrivit anonyma och överlag oerhört positiva inlägg om bolag som är noterade på olika mindre handelsplatser, och sedan sålt när aktiekurserna drivits upp. I ett fall steg kursen med hela 54 procent. De har också lämnat vilseledande uppgifter om sig själva.

ANNONS

"Brottsligheten har ett högt straffvärde, men med beaktande av de betydande belopp som förverkas har påföljden bestämts till villkorlig dom och 200 dagsböter", skriver tingsrätten i ett pressmeddelande.

Köpte "rakt av"

Studenterna döms mot sitt nekande. 24-åringens advokat Sven-Eric Ohlsson är kritisk till att tingsrätten köpt åklagarens påståenden "rakt av".

- Den ljusglimt man möjligen kan se, den ligger i påföljden.

Han vill ännu inte säga om han kommer att överklaga.

- Vi får ta tio djupa andetag nu och analysera domen.

Fakta: Använde flera alias

Läkarstudenterna har haft tillgång till mängder av olika konton på aktieforum som redeye.se, placera.nu och DI:s Börssnack. I profilerna har de bland annat kallat sig forskare, läkare och analytiker.

Männen döms för olagliga affärer i 14 olika bolag, i huvudsak verksamma i läkemedelsbranschen och närliggande sektorer, noterade på Aktietorget, First North och NGM. Den olagliga handeln pågick under perioden augusti 2014–april 2015.

De döms för tolv fall av grov otillbörlig marknadspåverkan. I de övriga två fallen handlar det om brott av normalgraden, enligt tingsrätten.

Källa: Stockholms tingsrätt

Fakta: Kan ge fyra års fängelse

Otillbörlig marknadspåverkan, ofta förkortat OTM, är en av de två vanligaste typerna av finansmarknadsbrott. Den andra är insiderbrott, handel med värdepapper på basis av hemlig så kallad insiderinformation.

En vanlig form av OTM är manipulation av kurser på värdepapper, till exempel genom skenaffärer mellan olika depåer. Men även den som vilseleder köpare och säljare av finansiella instrument kan dömas för detta brott.

Både insiderbrott och OTM kan, om brottet anses grovt, ge fängelse i upp till fyra år.

Källa: Ekobrottsmyndigheten

ANNONS