Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Volvos beslut om att inte offentliggöra skadeståndskraven riktade mot bolaget får nu kritik. Bild: Adam Ihse/TT

Aktiespararna sågar Volvos beslut

Att AB Volvo vägrar att avslöja vilka skadeståndskrav som riktats mot bolaget i samband med en olaglig kartell kritiseras. Enligt Aktiespararna riskerar detta att vilseleda aktieägarna eftersom kartellen kan innebära en miljonsmäll för Volvo.

Inför Volvos bolagsstämma på onsdagen riktar nu Aktiespararna hård kritik mot koncernen, det rapporterar Dagens industri. Anledningen till kritiken är att Volvo inte vill avslöja vilka skadeståndskrav det är som ställts mot bolaget i samband med en avslöjad kartellbildning.

LÄS MER: Volvo stäms på nytt för lastbilskartell

Det var 2016 som företaget gick med på att betala 6,5 miljarder kronor i böter till EU efter att man brutit mot unionens konkurrensregler mellan 1997 och 2011.

Flera stämningar och skadeståndskrav har riktats mot lastbilsföretagen som ingått i kartellen. Men Volvo vill inte avslöja till Di om hur stora skadeståndskraven är som är riktade mot företaget. Man erkänner i årsredovisningen för 2018 att de kommer att erhålla och försvara sig mot åtskilliga skadeståndskrav från externa parter.

"Aktiemarknaden vilseleds"

Volvo kan inte bedöma hur de ekonomiska konsekvenserna kommer att bli för företaget. Man hänvisar till att man inte kan uppskatta vilket ansvar som kan uppkomma för Volvo. Och det är just avsaknaden av information som man från Aktiespararnas håll kritiserar.

– Bland annat riskerar aktiemarknaden att vilseledas om riskerna för nya stora resultatsmällar när Volvo inte gör någon reservering eller ens en grov uppskattning om hur stora skadestånd som eventuellt hotar, säger Mats Ekberg, bolagsbevakare på Aktiespararna till Dagens industri.

Han är också kritisk till att Volvo inte lyssnar på Aktiespararna och inte väljer att öppet redovisa för vad det är som hänt och vem som har ansvaret för vilken roll Volvo spelade i kartellen.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.