Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

1/5

Aktieroboten ska göra bankbranschen billigare

En mindre finansrevolution la grunden för Mai Thai och Nanna Strannes aktierobot. Nu prisas startupgrundarna som Årets Finansprofiler i Göteborg.
– Digitaliseringen kommer göra finansbranschen betydligt trevligare för kunder, säger Nanna Stranne.

De träffades första dagen på utbildningen i Industriell ekonomi på Chalmers och driver, sedan tre år tillbaka, Sigmastocks tillsammans. I början av december röstade lokala Finanskompetenscentrums medlemmar också fram Nanna Stranne och Mai Thai som Årets Finansprofiler. I motiveringen lyfts det bland annat fram att deras aktieverktyg spås "förändra en hel bransch"

– Det känns helt underbart – priset har gått till många inspirerande människor tidigare och det är ju också tunga profiler som har varit med och röstat fram oss, säger Mai Thai.

Vill vara alternativ till fonder

Sigmastocks har utvecklat ett slags aktieverktyg, som genom statistik och finansiell matematik, räknar fram lämpliga aktieportföljer åt kunderna – baserat till exempel på om man tror på snabbväxande bolag, bolag med hög utdelning eller bolag med etiskt försvarbar verksamhet.

Tanken är att vara ett alternativ till aktiefonder, som oftast tar en procentsats på kapitalet de förvaltar. Sigmastocks affärsidé är i stället att sälja prenumerationer, för mellan 19 och 99 kronor per månad, där kunder får råd om hur de ska sköta sitt sparande själva, bland annat genom beräkningar på vilka aktier man bör fylla på portföljen med. Grunden för att tjänsten ska fungera för vanliga småsparare är dock den stora omdaning av bankmarknaden och finansbranschen som börjat bara de senaste åren – och som bland annat lett till prisras på courtage. Om du ska köpa olika aktier för runt 500 kronor varje månad funkar det självklart inte att betala 99 kronor i courtage till banken vid varje affär - vilket tidigare var regeln.

Sigmastocks har tagit fram en robot, som genom att bland annat gå igenom kvartalsrapporter och nyckeltal, tar fram förslag på aktieportföljer privatpersoner själva kan sätta ihop. . Bild: Jenny Ingemarsson
Sigmastocks har tagit fram en robot, som genom att bland annat gå igenom kvartalsrapporter och nyckeltal, tar fram förslag på aktieportföljer privatpersoner själva kan sätta ihop. . Bild: Jenny Ingemarsson

– Med digitaliseringen var priset på aktiehandel tvunget att sjunka dramatiskt, det fanns egentligen inget annat alternativ. Vi visste att det skulle hända, men inte när. Tekniken har funnits länge, men finans är en svår bransch att skapa nya lösningar i – inte minst eftersom det är en ganska reglerad marknad. Det är också enklare för privatpersoner att anamma nya digitala lösningar för hur du till exempel handlar kläder, än för hur du sparar och förvaltar dina pengar, säger Nanna Stranne.

LÄS MER: De tar in miljoner till sin aktie-startup

På kort tid har dock nya aktörer slagit sig in på marknaden, konkurrensen ökat och kundmedvetenheten skärpts.

– Förändringen inom finansbranschen har verkligen gått fort – det såg absolut inte ut så här för ens ett eller ett par år sedan. Vilka aktörer som finns på marknaden och hur kunderna och de större traditionella aktörerna ser på och tar till sig nya tjänster och lösningar har till exempel förändrats väldigt mycket, väldigt snabbt, säger Mai Thai.

Digitaliseringen har också inneburit att ekonomisk information blivit mer tillgänglig och öppen – vilket i sin tur skapat förutsättningar för en mängd nya ekonomiappar som både kan jämföra och byta såväl försäkringar som mobilabonnemang och bolån åt dig. De digitala uppstickarna har i sin tur satt press på bland annat storbankerna.

Räknar med mer kritiska kunder

– Det har tidigare varit svårt för nya aktörer att ta sig in på finansmarknaden och det har lett till ett oligopol – flera stora aktörer tjänar bra med pengar och då behövs det någon utifrån för att de ska börja göra något annat. De är inte med i förändringen för att de vill, utan för att de måste. Det är en förutsättning för att de ska kunna överleva i framtiden, säger Mai Thai.

Både hon och Nanna Stranne räknar också med att utvecklingen fortsätter, onödiga mellanhänder försvinner och kunderna blir mer kritiska och kravställande, även när det kommer till bankaffärer.

LÄS MER: De startar samarbete med storbank

– Digitaliseringen gör att många funktioner och tjänster i princip blir helt gratis att producera. Det kommer säkert leda till ännu lägre courtage och även ökad transparens – du måste visa kunden vad de betalar för jämfört med vad tjänsten egentligen kostar dig. Och det kommer i sin tur leda till ökad konkurrens. Det kommer bli en betydligt trevligare bransch för kunder, säger Nanna Stranne.

Satsar på att växa

Sigmastocks har i dag flera tusen betalande kunder, som tillsammans investerat runt en halv miljard kronor. I december tillsattes en ny styrelse, med göteborgska finansprofilen Hans Bergenheim som ordförande. Nu är målet att växa mycket och snabbt.

– Första delmålet är att nå ett positivt kassaflöde. Vi har haft en lång period av produktutveckling det senaste året, när vi byggt om tjänsten. Nu har vi börjat marknadsföra verktyget igen – och satsar stort på tillväxt, säger Nanna Stranne.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.