Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Aktiespararna tror mindre på Ryssland. Arkivbild.

Aktiefonder mindre attraktiva

Fondsparare blev mer tveksamma till aktiefonder i mars. Under månaden hade aktiefonder ett nettoutflöde på 6,8 miljarder kronor.

Samtidigt hade blandfonder ett nettoinflöde på 4,6 miljarder kronor.

Som helhet plockade spararna ut 1,9 miljarder kronor netto från fonder i mars. Men under första kvartalet har nettosparandet ändå uppgått till 18,2 miljarder kronor, enligt statistik från Fondbolagens förening som speglar nästan hela den svenska marknaden.

Bland aktiefonderna var det framför allt Sverigefonder och Rysslandsfonder som spararna övergav.

- Jag tror att det smyger på sig en allt större osäkerhet kring börsen och vart den är på väg, det är min känsla när jag pratar med våra kunder. Börsen känns högt värderad, den har varit stark i många år. Och då blir frågan: det kommer alltid en nedgång, när kommer den? säger Joakim Bornold.

- Och det känns att som att den senaste tiden är det allt fler som vill säkra upp en del av de vinster man har haft under de här åren och väljer att sälja av lite och dra ner på andelen aktier.

Bornold tycker att det kan vara klokt att se över fördelningen mellan aktier och räntor i sitt sparande i och med att aktieandelen har vuxit kraftigt de senaste åren

- Jag tycker inte att det är något dåligt resonemang från privatpersonerna.

Att spararna i högre grad väljer blandfonder ser inte Bornold något problem med, men han höjer ett varningens finger för höga avgifter i den fondkategorin.

- De finns lite risker med den fondformen därför man är bra på att ta betalt där. Man behöver läsa på lite och inte bara ta första bästa utan välja en bra blandfond. Och en bra blandfond är en blandfond som inte tar för mycket i avgift.