Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Investerar man i kol får man ingen Svanenmärkning. Arkivbild.

Aktiefonder kan bli Svanenmärkta

Svanenmärkta aktiefonder ska göra det enklare för sparare att välja mer miljövänliga alternativ. En bra möjlighet för den enskilde, men tveksamt om det i slutänden har någon påverkan på miljön, säger fondexpert.

Fondbolag kan nu ansöka om den nordiska miljömärkningen Svanen.

- Det finns en vision om att man med kapitalet kan påverka företag och produktion till ett mer hållbart läge, säger Ragnar Unge, vd för Miljömärkning Sverige som sköter Svanenmärkningen i Sverige.

Många fondförvaltare arbetar redan med hållbarhetsfrågor, men har enligt Ragnar Unge haft svårt att hitta sätt att nå fram till sparare och investerare på ett tydligt sätt.

- För några år sedan fick vi en tydlig signal från branschen om att man efterfrågade det här. En miljömärkning kan hjälpa till att förklara komplexa saker, säger han.

Flera kriterier

För att få en Svanenstämpel ska fondbolagen undvika problematiska branscher och företag, framförallt som sysslar med utvinning och användning av fossila råvaror som kol, olja och uran eller som systematisk bryter mot miljörätten.

Bolagen ska vidare göra en hållbarhetsanalys av alla tänkbara placering, och sedan utifrån det välja de bättre alternativen, de ska arbeta med trasparens och tydligt redovisa sina innehav och jobba med dialog och försöka påverka de företag de investerar i att förbättra sitt miljöarbete.

När miljömärkningen nu lanseras har tolv fonder som förvaltas av sju olika bolag fått märkningen. Totalt förvaltar de 30 miljarder kronor.

- Så är bra start på ett miljömärksområde har vi aldrig haft, säger Ragnar Unge.

Andra konsumtionsval

Jonas Lindmark, fondexpert på Morningstar, tror att märkningen kan ha betydelse för den enskilde som tycker att det är viktigt att placera miljövänligt.

Man han är mer tveksam till om den verkligen kommer att ha någon miljöpåverkan. Det är många led mellan en sparares fondval och ett företags agerande, konstaterar han, och tar flyg som exempel. Människor flyger inte mindre för att enskilda fonder väljer bort att investera i flygbolag.

- Där kan man nog enklare påverka genom de konsumtionsval man gör, vad man äter och hur man reser till exempel, säger Lindmark.