Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Mängder av inställda Air France-flygningar. Arkivbild.

Air France vädjar om löneförhandlingar

Med ett erbjudande om att lyfta lönerna med 1 procent i två steg vädjar strejkdrabbade Air France KLM:s koncernchef Jean-Marc Janaillac till facket att komma till förhandlingsbordet.

- Det vore oansvarigt av facken om de inte inleder samtal, nu när bolagsledningen sträckt ut handen, säger han i en radiointervju.

Han fördömer samtidigt fackliga krav på löneökningar på 6 procent som orealistiska.

Strejken mot Air France har pågått sedan den 22 februari. Hittills handlar det om sju strejkdagar som beräknas ha kostat flygbolaget 170 miljoner euro (cirka 1,8 miljarder kronor).

Inför onsdagen räknar Air France med att strejken innebär att 40 procent av långflygningarna, 35 procent av medellånga flygningar och var fjärde kortdistansflygning kommer att ställas in under onsdagen. Det varnas även för förseningar.

Framöver har facken utlyst strejk mot Air France 17–18 april respektive 23–24 april.

Trafikstörningarna har varit omfattande i Frankrike, bland annat då strejken sammanfaller med en tågstrejk i protest mot reformer av det statliga tågbolaget SNCF.

Samtidigt har de sju största fackförbunden inom den offentliga sektorn i Frankrike utlyst en tredje endagsstrejk i maj mot president Emmanuel Macrons planerade offentliga nedskärningar, enligt vilka 100 000 tjänster ska bort.

Det blir den tredje strejken i sitt slag i Frankrike sedan oktober i fjol.