Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Franska vårdkoncernen Ramsey ökar pressen. Bild: Stina Stjernkvist/TT
Franska vårdkoncernen Ramsey ökar pressen. Bild: Stina Stjernkvist/TT

Aggressiv budstrid om Capio

Franska Ramsey lägger in ett toppbud för att köpa upp hela det göteborgska vårdbolaget Capio.

Franska vårdkoncernen Ramsey Générale de Santé ger sig inte och höjer budet till 58 kronor per aktie, från sommarens tidigare 48,50 kronor. I fredags stängde aktien på 50,80 kronor på Stockholmsbörsen.

I augusti trodde kanske de flesta att budstriden kring göteborgska vårdkoncernen Capio var över.

Nobbade Ramsey

Capios styrelse hade då nobbat Ramseys bud, och istället valt att avyttra koncernens franska verksamhet till Vivalto Santé för 4,8 miljarder kronor, inklusive tilläggsköpeskilling vilket företaget offentliggjorde i augusti.

Den franska verksamheten står för 35 procent av Capiokoncernens omsättning.

Samtidigt informerade man om att även den tyska delen av verksamheten skulle säljas av framöver, och att man istället skulle fokusera på den nordiska marknaden.

Men för att fullfölja försäljningen som beräknas bli klar i december i år, måste bland andra Capios aktieägare godkänna den vid en extra bolagsstämma den 18 oktober i år.

Det är om tio dagar.

Ökar budet med 20 procent

Då kastar Ramsey Générale de Santé in ett nytt och rejält saltat bud på 20 procent och erbjuder 58 kronor per aktie kontant, uppger Finwire.

Erbjudandets totala värde uppgår till 8,2 miljarder kronor.

Acceptfristen började den 6 september och slutar den 25 oktober.

"Vårt reviderade erbjudande är ekonomiskt mycket tilltalande för Capios aktieägare eftersom det ger en väsentlig premie med aktiekursen. Det ger även Capios aktieägare ett attraktivt alternativ till avyttringen av Capio Frankrike, med en säkerhet beträffande värderingen eftersom Ramsey erbjuder kontanter. Vi ser fram emot att skapa en ledande privat sjukvårdsleverantör i Europa, med stöd av Capio och dess anställda och aktieägare", kommenterar Ramsey Générale de Santé vd Pascal Roché.

Efter Ramseys nya bud steg Capios aktie som raket på Stockholmsbörsen, med över elva procent, och aktien var före lunch värderad till nära 57 kronor.

Vill driva digitaliseringen i Norden

Skälet att Capios styrelse nobbade Ramesys bud i somras hänger ihop med att företaget vill satsa på den nordiska marknaden och få en framträdande roll i att driva sjukvårdens digitalisering.

Capio har också mer specialiserade verksamheter i de nordiska länderna vilket gör att det snabbt kan utveckla anpassade patienterbjudanden i sammanhållna vårdkedjor i Norden.

Capios skriver i ett pressmeddelande att styrelsen nu kommer att utvärdera det höjda budet och offentliggöra sitt formella ställningstagande i sinom tid.

Men det är fortfarande oklart hur aktieägarna kommer att rösta vid den extra bolagsstämman.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.