Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Camilla Östberg och katten Frank hemma i lägenheten i Majorna. Lägenheten ska säljas, genom Bodeal såklart, men eftersom det hänt så mycket i Camillas liv sista tiden har försäljningen fått ligga på is ett tag.

Affärsidé: Sälja lägenheten själv

När Camilla Östberg skulle sälja sin lägenhet hittade hon ingen bra tjänst för att sköta affären på egen hand. Därför startade hon Bodeal.

Den trettonde maj vann Bodeal tävlingen Venture Cup Väst i avdelningen webb, mjukvara och media. Samtidigt låg företagets grundare Camilla Östberg på Mölndals sjukhus och födde barn. Det blev en pojke.

När vi ses hemma hos henne har det gått en och en halv vecka. Sigge ligger och snusar i rummet intill.

- Ja, det har varit väldigt intensivt. Och roligt, säger hon.

Det var drygt ett år sedan som hon och pojkvännen Patrik började fundera på att köpa en större lägenhet. Eftersom kraven på kontantinsats har höjts de senaste åren behövde de behålla så mycket som möjligt av vinsten från försäljningen. De bestämde sig för att försöka sälja lägenheten själva – utan mäklare – och började se sig om för att ta reda på hur det gick till.

Camilla hittade Hemverket, som är en mäklartjänst på nätet. Där kan du få hjälp med budgivning, kontrakt, avtal, annons på Hemnet och tillgång till en mäklare för 10 000 kronor (5 000 om bostaden inte blir såld).

- Jag tyckte det var dyrt. Det kändes mest som man betalade för en Hemnet-annons.

Camilla började fundera på varför det inte fanns någon sajt som samlade hela bostadsaffären för den som vill sälja helt själv. En sajt där det är lätt att lägga upp sin bostad, med avtal och verktyg för att boka visning och hålla i budgivning.

- Det är faktiskt konstigt att det inte redan finns.

Camilla berättade om sin idé för en kollega på jobbet.

- Hon sa att ’det där måste du satsa på, jag vill investera’. Då bestämde jag mig för att göra något av idén.

I början jobbade Camilla kvällar och helger med Bodeal. Efter något år bestämde hon sig för att satsa på heltid. I februari lanserades sajten.

Några månader senare började det gnissla kring Hemnet, som i princip haft monopol på bostadsannonsering sedan starten i slutet av 90-talet. Bostadssajten gick i april ut med att de ska börja ta en annonsavgift av säljaren på 600 kronor för att visa bostaden på sajten.

Hemnets affärsmodell har främst bestått av bannerannonsering. Men i dag går nära 50 procent av besökarna in via appar på telefon och läsplattor, vilket riskerar att ge krympande annonsintäkter. Beslutet att ta betalt har skapat stort missnöje. Flera stora mäklarföretag har hotat att hoppa av.

Att det börjat storma kring Hemnet är goda besked för Camilla Östberg.

- Det är bra att de här frågorna diskuteras. Dessutom kommer våra bostäder framöver att synas på Booli, som är konkurrent till Hemnet, säger hon.

Sedan lanseringen har Bodeal haft mellan 400 och 1000 unika besökare om dagen. Men än så länge har bara fyra lägenheter sålts genom sajten. Just nu ligger 20 annonser ute. För att affärsidén ska slå igenom krävs att betydligt fler bostäder.

- Vi måste få fler annonser för att driva trafik. Det krävs en beteendeförändring, många är rädda för att sälja utan mäklare. Men egentligen är det en ganska okomplicerad affär. I vissa fall är det såklart bra att anlita en mäklare. Men du sparar mycket pengar på att sälja själv, säger Camilla Östberg.

Den som går in på Bodeal får tips kring hur du gör en bra beskrivning av bostaden och hur man tar bilder.

- Det ska kännas tryggt och enkelt.

Än så länge är det gratis att annonsera och ta del av de olika verktygen, men tanken är att det ska kosta 1350 kronor när allt kommit igång ordentligt.

Camilla har fått in 750 000 kronor i kapital av affärsänglar. Hon har inte tagit ut någon lön ännu, och tror att det får vänta ett tag till. Camilla är mycket nöjd med den hjälp hon fått från till exempel Connect Väst.

- Det har varit kanonbra. Alla är så schyssta. Jag har fått sjukt mycket hjälp med att starta bolaget, skriva affärsplan och sköta ekonomin. Det är skönt att ha andra och prata med, det är lätt att bli lite knäpp när man är själv och tänker på sin idé.

Att ha en liten bebis och samtidigt vara mitt i uppstarten av företaget stressar inte Camilla.

- Patrik ska vara hemma fram till hösten. Sedan får vi se hur det går med allt. Jag får ta det som det kommer.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.