Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Framåt. Riskkapitalisten Dušan Stojanović ser hela världen som arbetsfält – men det är Asien den största tillväxten väntar just nu.

Affärsängeln som blickar österut

Doldisen Dušan Stojanović från Mölndal är Sveriges tyngsta affärsängel och leder det globala riskkapitalbolaget True Global Ventures. Och han blickar österut. Det är där framtiden finns.

- Det märks också makroekonomiskt. Det blir inte så mycket business gjort i USA när man har en president som heter Donald Trump. Han är definitivt inte öppen för internationell business, medan Asien har öppna ekonomier. Själv har jag verkligen lagt ner min själ för att få till en rejäl bro mellan Sverige-Singapore-Indien, som jag tror kan leda till många nya affärer, säger riskkapitalisten Dušan Stojanović, när han är hemma på sin årliga korta sommarsemester på västkusten.

Borjade bygga bolag i rivningskåk


Den här gången hakade några av hans entreprenörspartners på när han höll en exklusiv sommarföreläsning på Västsvenska Handelskammaren i Almis regi. Inte långt ifrån rivningskåken där han och studiekamraterna på Handels en gång började sin entreprenörsverksamhet med att bygga småbolag i mitten på 90-talet.
I övrigt håller han en låg medieprofil och föredrar att jobba och se resultat framför att göra intervjuer.
Sedan tre år tillbaka bor han i Singapore med sin familj, och är den ledande kraften i det internationella affärsängelsnätverket True Global Ventures, med 40 affärsänglar som investerar privat.

Europas mäktigaste affärsängel


2013 utnämndes han till Europas mäktigaste affärsängel, efter att han gjort tre lyckade försäljningar under en vecka. 
- Jag har gjort 18 investeringar och haft nio exits. Det bästa bolaget jag sålt var för 120 miljoner euro. Det har varit en väldigt bra resa, men den har gått stegvis, säger Dušan Stojanović.
Han läste internationell ekonomi med tysk inriktning på Handelshögskolan i Göteborg och reste för 20 år sedan vidare ut i världen, först till GE Capital och arbetade sedan med digitala finansiella tjänster. Han startade eget bolag mitt i dot.com-eran som höll på med fintech, det vill säga betalningslösningar, leasing och konsumentkrediter online, sisådär 20 år för tidigt. Projekt som gav mycket press men få kunder, och i stort sett var ett misslyckande.
Men han återinvesterade den lilla vinsten i den franska internetbanken Monabanq som blev en framgångssaga. När han sålde sina andelar 2004 återinvesterade han dem i nya bolag, och därefter har verksamheten vuxit internationellt. 

Göteborg kan ha en stor chans


Och det är just i fintech, blockchain och AI, som han har sitt nuvarande fokus – framtidens tekniker som ska hjälpa till att lösa människors problem och utmaningar. 
- För att tjäna stora pengar ska man lösa stora problem, säger Dušan Stojanović.
Det kan handla om att finna digitala betallösningar för stora delar av den indiska underklassen som är på väg in den lägre medelklassen som behöver basala saker som bankkonton och betalningslösningar.
- Blockchain och bitcoin blir jätteviktigt framöver, för då blir du en del av samhället. Flyktingar i Sverige måste ha personnummer och bankkonto för att vara med i matchen och bli en del av samhället. Det har man inte löst i stora delar av Asien ännu, så det finns otroliga tillväxtmöjligheter, säger Dušan Stojanović.
Med blockchain, blockkedjan, som är den underliggande tekniken bakom kryptovalutor som bitcoin, kan man till exempel bygga upp fastighetsregister som inte kan manipuleras, kontrollera att läkemedel inte är förfalskade, eller ingredienserna i matvaror.
- Användningsområdena är oändliga och jag tror att här finns oerhörda möjligheter för svensk teknologi, säger han och konstaterar att Göteborg kan ha en stor chans här.
- Vi har alltid haft bra ingenjörer, folk som kan handel och kan kommunicera. Och sedan har vi ett gäng kineser som lyckas med Volvo, NEVS och elektriska bilar, säger Dušan Stojanović.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.