Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) och nytillträdda generaldirektören Maria Mindhammar håller pressträff om regleringsbrevet för 2020 för Arbetsförmedlingen. Bild: Anders Wiklund/TT
Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) och nytillträdda generaldirektören Maria Mindhammar håller pressträff om regleringsbrevet för 2020 för Arbetsförmedlingen. Bild: Anders Wiklund/TT

AF ska kunna möta arbetssökande i hela landet

Arbetsförmedlingen får i uppdrag av regeringen att säkerställa verksamhet i hela landet samt stöd för personer med funktionsnedsättningar.
Men det är oklart om kontor sparas från avveckling eller återstartas. Myndigheten får själv avgöra hur den ska finnas på plats.

– 2019 har varit ett väldigt tufft år, och det är viktiga nu att säkerställa en väl fungerande verksamhet i hela landet och att personalen får stabila förutsättningar för att utföra sitt uppdrag, sade arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) på en presskonferens om regeringens regleringsbrev med anvisningar Arbetsförmedlingen (AF).

Innebörden oklar

Men vad det innebär för den långt gångna planen att avveckla 132 kontor och arbetsställen i landet är inte helt klart.

Den nya generaldirektören Maria Mindhammar framhåller att myndighetens beslut att lägga ned kontor var en följd av budgetnedskärningar.

– Nu är det ett annorlunda läge, vi kommer noga att se över vår lokala närvaro och är beredda att göra korrigeringar, sade Mindhammar på pressträffen med Nordmark.

Vita fläckar bort?

Det finns, enligt henne, vissa luckor vad gäller närvaron i landet och Eva Nordmark talar om vita fläckar. Men ingen av dem kan riktigt svara på om och i så fall hur många av de 132 kontoren som återstartas eller räddas från avveckling.

Mindhammar konstaterar att omkring 3 000 anställda har lämnat myndigheten bara i år och att läget för den kvarvarande personalen är ansträngt och exceptionellt.

– Jag ser ju framför mig att skyltarna kommer upp igen på många orter, även om det kan ske på olika sätt, kommenterade dock Eva Nordmark.

Redan före det att AF i våras beslutade att avveckla 132 kontor hade myndigheten lämnat 60 av landets 290 kommuner. På frågan om de också omfattas av regeringen nya bud till AF säger Nordmark:

– Arbetsförmedlingen är en stor och viktig myndighet och måste finnas i hela landet. Det är mitt besked.

Maria Mindhammar säger att många kommuner, även där förmedlingen har avvecklat kontor, har varit nöjda med den samverkan som ersatt kontor.

– När man har lämnat har dialogen fortsatt på ett bra sätt, och då vill vi ju fortsätta den samverkan. Det måste inte innebära att man exakt är på plats, bara att man har någonstans att möta de arbetssökande, säger Mindhammar.

Nöjda med nätet

Hon påpekar att många arbetssökande är nöjda med att sköta kontakterna via nätet. De lokala behoven får avgöra hur mycket eller hur litet myndigheten ska vara på plats, om det ska vara i ett eget kontor, en lokal hos kommunen eller på ett statligt servicekontor med till exempel Skatteverket och Pensionsmyndigheten.

Arbetsförmedlingen får fler uppdrag i regleringsbrevet. Ett handlar om att säkra kompetens i hela landet för arbetssökande med funktionshinder.

Myndigheten ska lämna rapporter med den lokala närvaron i februari och juni och slutredovisa senast den 23 oktober.

Owe Nilsson/TT

Lars Larsson/TT

Målen för Arbetsförmedlingen är:

Andelen som övergår till arbete ska öka.

Andelen som övergår till reguljär utbildning, särskilt yrkesutbildning, ska öka väsentligt, bland de som saknar gymnasial utbildning.

Andelen inskrivna utan aktivitet i etableringsprogrammet, jobb- och utvecklingsgarantin samt jobbgarantin för ungdomar ska minska.

Antalet deltagare i upphandlade matchningstjänster ska öka väsentligt.

Antalet deltagare i arbetsmarknadsutbildningar ska öka.

Källa: Regeringskansliet