Efter flera år av spekulationer säljer Adidas sportmodemärket Reebok.
Efter flera år av spekulationer säljer Adidas sportmodemärket Reebok. Bild: Wolfram Steinberg

Adidas säljer Reebok – med jätteförlust

Adidas köpte sportmodemärket Reebok 2006 – en affär som nu ser ut att bli en brakförlust. Sportjätten säljer nu märket vidare till amerikanska Authentic Brands Group för omkring 21,6 miljarder kronor, rapporterar CNN.

ANNONS
|

Redan i december förra året meddelade tyska sportjätten Adidas att bolaget hade planer på att avyttra sportmodemärket, efter att flera rykten om en eventuell affär florerat i affärsvärlden. Efter månader av spekulationer meddelar Adidas nu att man säljer Reebok till amerikanska Authentic Brands Group.

Affären är värd 2,5 miljarder dollar, motsvarande cirka 21,6 miljarder kronor, och ser ut att bli en stor förlust för Adidas. Prislappen landar på drygt elva miljarder kronor lägre än när Adidas köpte märket för femton år sedan.

LÄS MER:Samhällsbyggnadsbolaget säljer Entra-aktier

LÄS MER:Göteborgska godisbolaget Wellibites sålt till matkoncern

Skulle utmana Nike

2006 köpte sportjätten Reebok i en jätteaffär för 3,8 miljarder dollar, vilket motsvarar nästan 33 miljarder kronor. Tanken med köpet var att hjälpa företaget att utmana rivalen Nike. Men lönsamhetsproblemen har avlöst varandra och märket har vid flera tillfällen smalnats av till att främst fokusera på skor och kläder inom fitness och friidrott – utan att det resulterat i någon större framgång. Under 2020 stod Reebok för sju procent av Adidas försäljning, rapporterar CNN. För tio år sedan låg siffran på omkring 18 procent.

ANNONS

Majoriteten av köpesumman betalas kontant och affären förväntas slutföras tidigt nästa år, uppger Adidas.

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Ekonomi. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS