Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

AD: Olika löner är okej

Monica Nordén Jonsson hade jobbat i 20 år på Birkahemmet när en man anställdes på likvärdigt jobb med betydligt högre lön. Hon och fackförbundet Vision drev saken vidare men har nu förlorat i Arbetsdomstolen.

Monica Nordén Jonsson reagerade mot att en nyanställd man fick 2 450 kronor mer i månadslön. De var båda socionomer med samma arbetsuppgifter. Men arbetsgivaren, Gryning Vård som driver Birkahemmet, ansåg att han hade högre kompetens.

Arbetsgivaren gjorde inget fel, enligt Arbetsdomstolen som meddelade sin dom på torsdagen.

Domstolen slår fast att de båda socionomerna visserligen har haft likvärdiga arbeten, men att det ändå inte är diskriminering.

Enligt arbetsgivaren hade mannen värdefull kompetens i en ny arbetsmetod. Det är sakliga skäl, säger AD.

Ett annat skäl som motiverar den högre lönen är de marknadsmässiga omständigheterna, enligt AD, att Gryning Vård var i behov av att anställa den manliga socionomen.

- Jag är väldigt besviken och tycker att domen är felaktig. Domstolen har valt att bara lyssna på arbetsgivarparten, säger Monica Nordén Jonsson.

När fallet var uppe i arbetsdomstolen försökte hennes arbetsgivare misskreditera henne och påstod att skälet till att hon hade lägre lön var för att hon gjort ett sämre jobb under 2012 och halkat efter.

- I lönerevisionen sa ingen att jag inte hade gjort ett bra jobb, utan jag fick ett påslag som jag var nöjd med, säger Monica Nordén Jonsson.

Åsa Tillberg, förbundsjurist på Vision, säger att det efter domen blir svårt att driva diskrimineringsmål.

- Att han fick 26 000 kronor kopplar AD till de marknadsmässiga skälen. Även om inte hans extra utbildning gjorde att han hade ett annat jobb än Monica bidrog det till att han var extra värdefull för arbetsgivaren, enligt domstolen.

Det tycker Vision inte hade med saken att göra eftersom Birkahemmet inte sökte någon med den kompetensen från början.

- De sökte en vikarie som behandlingssekretare, säger Åsa Tillberg.

AD-domen går inte att överklaga.

- Att driva målet var väldigt viktigt för mig och viktigt för mina kollegor. De som jobbade kvar vågade inte ta den striden som jag gjorde, säger Monica Nordén Jonsson.

Katarina Ahlqvist, vd på Gryning Vård, är nöjd med utstalget.

- För bolagets del är detta nu efter flera år avslutat. AD har gjort sin bedömning.
Vi är nöjda med AD:s utslag och går nu vidare, säger hon.Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.