Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Grävlastare och väghyvlar med varumärket Volvo har en liten del av marknaden och läggs därför ned. Totalt försvinner 1 000 jobb.

AB Volvos sparpaket slår mot 1 000 jobb

100-150 jobb försvinner i Sverige när Volvo CE lägger ned tillverkning av grävlastare och väghyvlar. Totalt försvinner 1 000 jobb. Volvos kinesiska varianter ska i stället matcha efterfrågan.

Volvo Construction Equipment, med en omsättning på 53 miljarder kronor och totalt 14 000 anställda, lägger ned sin utveckling och tillverkning av grävlastare och väghyvlar i Polen, USA och Brasilien. Antalet anställda minskar med totalt 1 000 personer.

I Sverige berörs 100-150 tjänstemän och arbetare i Braås, Hallsberg, Arvika och Eskilstuna.

Dagens grävlastare och väghyvlar av varumärket Volvo är mycket avancerade, enligt AB Volvo, och har en liten marknad. I stället ska produkterna tillverkas av Volvo CE:s kinesiska bolag SDLG som har enklare och billigare modeller som bättre kan möta kundernas behov.

Förändringarna inom Volvo CE är den första större pusselbiten som faller på plats i det sparpaket på 3,5 miljarder kronor som AB Volvo aviserade i höstas och som även omfattar Volvo IT och försäljningsorganisationen av lastbilar. Tillsammans med tidigare beslut ska kostnaderna fram till utgången av 2015 sänkas med 10 miljarder kronor. AB Volvo hade 2013 en omsättning på 276 miljarder kronor.

AB Volvo vill inte uppge hur stor del av helheten som det nu aktuella sparpaketet i Volvo CE utgör.

Volvos anläggningsmaskiner hade 2013 ett tufft år. Omsättningen sjönk med 16 procent till 53 miljarder kronor och rörelseresultatet mer än halverades till 2,6 miljarder kronor.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.