Martin Lundstedt, vd för AB Volvo, kan konstatera att bolaget påverkats kraftigt av corona.
Martin Lundstedt, vd för AB Volvo, kan konstatera att bolaget påverkats kraftigt av corona. Bild: Mia Höglund

AB Volvos resultat rasar – men bättre än väntat

Resultatet sjönk markant det andra kvartalet, men var ändå betydligt bättre än väntat efter corona. Det visar AB Volvos kvartalsrapport. Bolaget har totalt minskat antalet anställda med 10 000 sedan ifjol.
– Vi tror att det här var det tuffaste kvartalet, men det finns en osäkerhet framåt också, säger vd Martin Lundstedt.

ANNONS
|

På fredagen presenterade AB Volvo sin rapport för andra kvartalet, vilken varit kraftigt påverkad av coronapandemin.

– Det här var ett mycket speciellt och unikt kvartal. Många som varit med industrin i många år har aldrig varit med om något liknande. Det är sprunget ur en kris där man behöver skydda människors liv, hälsa och säkerhet. Restriktionerna har samtidigt haft stora negativa ekonomiska konsekvenser för vår sektor, konstaterar vd Martin Lundstedt.

Såväl omsättning som resultat sjönk kraftigt. Omsättningen landade på 73,2 miljarder kronor för kvartalet, jämfört med 120,7 miljarder motsvarande period i fjol – en minskning med 39 procent. Samtidigt sjönk resultatet från fjolårets rekordresultat – rörelseresultatet landade på 388 miljoner kronor jämfört med 15,1 miljarder kronor i fjol. Borträknat omstruktureringskostnader blev resultatet knappt 3,3 miljarder kronor.

ANNONS

Kassaflödet var tydligt negativt, men bolaget har samtidigt en kassa på över 50 miljarder kronor. Bolaget har också fått sätta av fler hundra miljoner kronor för väntade kreditförluster som en konsekvens av pandemin.

Resultatet var betydligt bättre än analytiker hade befarat och Volvos aktie steg på börsen i den inledande handeln.

LÄS MER:Volvos påstådda kartellsamarbete adderar ännu en risk

LÄS MER:Coronarysaren: Upp till bevis för Göteborgsbolagen

Minskat kostnaderna tydligt

– Vi levererar en rörelsemarginal på 4,5 procent samtidigt som vi tappar närmare 50 miljarder i omsättning. Det har vi kunnat göra för att organisationen gjort ett starkt jobb med att minska kostnaderna – med 36 miljarder, säger Martin Lundstedt.

– Det handlar om minskningar i aktivitetsnivå, av köpta tjänster, minskade ambitioner kortsiktigt inom forskning och utveckling och i it-aktiviteter. Sedan bidrog permitteringsprogram med att minska kostnaderna med 1,7 miljarder – varav en miljard i Sverige.

Det största tappet i försäljning stod lastbilar och bussar för – omsättningen minskade med 46 respektive 64 procent.

Europa, Nordamerika och Indien är de regioner som sett de kraftigaste tappen i lastbilsförsäljningen.

– Ser man till bussar är det coach- och turistbussar som minskat kraftigt, säger Martin Lundstedt.

Men i synnerhet anläggningsmaskiner klarade sig betydligt lindrigare. Anläggningsmaskiner och Penta visar också god lönsamhet.

– Att det går bra för Anläggningsmaskiner har att göra med en stark närvaro i Kina, som var tidigare in och tidigare ur krisen. Där har staten också lagt stora paket för infrastruktur, vilket ökar order och leveranser, säger Martin Lundstedt.

ANNONS

LÄS MER:Volvo-möte utan frågor väcker kritik: ”Stor försämring”

LÄS MER:Volvo Pentas nya vd Heléne Mellquist om uppdraget: ”Stort”

Fakta: AB Volvo, kvartal 2, 2020, miljoner kronor (jämfört med i fjol)

Nettoomsättning: 73 227 (120 694)

Rörelseresultat: 388 (15 105)

Resultat före skatt: -90 (14 566)

Rörelsemarginal: 0,5 % (12,5 %)

Justerad rörelsemarginal: 4,5 % (12,5 %)

Antal anställda 30 juni: 97 076 (107 329)

Kraftig minskade lastbilsorder

Orderingången av lastbilar har också minskat tydligt: från 47 800 andra kvartalet i fjol till 26 500 detta kvartal. Samtidigt minskade leveranserna av lastbilar med 57 procent under andra kvartalet. Däremot ökade order på anläggningsmaskiner: från drygt 24 000 till drygt 26 700.

Bolaget varslade 4 100 tjänstemän och konsulter globalt i juni. Volvo konstaterar i rapporten att antalet anställda – inklusive visstidsanställda och konsulter – har minskat från 107 000 till 97 000 jämfört med i fjol, 10 000 anställda.

– 5 000 av dem är relaterat till den nedgång som började komma innan corona, medan 5 000 är neddragningar av inhyrd personal och konsulter under kvartal två.

Förhandlingarna om varsel om uppsägningar till hösten av 4 100 tjänster i juni pågår fortsatt, förklarar Volvos vd.

– 1 250 av dem tjänsterna rör Sverige, varav en stor del berör Göteborg. Men vi kan inte ge en exakt siffra där.

– Vi satsar mycket i permitteringsprogrammen på kompetensutveckling och vidareutbildning för att kunna matcha bättre.

Hur är läget framåt?

– Vi har nu en produktion som är i balans med den efterfrågan vi har kortsiktigt. Under kvartal tre så består den balansen. Men vi måste samtidigt vara ödmjuka inför att vi står mitt i pandemin. Vi måste ha en god förmåga att anpassa våra aktiviteter mot efterfrågan.

ANNONS

– Men vi tror ändå att det här kvartalet, andra kvartalet, var det tuffaste, sedan får vi se hur den gradvisa återgången kommer att se ut. Det kommer att gå fram och tillbaka här – vi ser i omvärlden olika typer av andra och tredje vågor av smittan, medan vissa fortfarande befinner sig i första vågen. Det måste vi var ödmjuka inför.

LÄS MER:AB Volvos besked inte oväntat

LÄS MER:Volvo planerar säga upp 4100 tjänster

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Ekonomi. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS