Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

AB Volvo med koncernchefen stannar nu all produktion i Sverige och stoppar produktionen, vilket berör 20 000 medarbetare.  Bild: Fredrik Sandberg/TT
AB Volvo med koncernchefen stannar nu all produktion i Sverige och stoppar produktionen, vilket berör 20 000 medarbetare. Bild: Fredrik Sandberg/TT

AB Volvo stoppar produktionen – permitterar 20 000

AB Volvo följer efter Volvo Cars och stänger produktionen i Sverige korttidspermitterar nu samtliga 20 000 medarbetare. Samtidigt får tusentals konsulter och bemanningsanställda gå.
– Vi inför permitteringar från nästa vecka i koncernen, säger presschefen Claes Eliasson till GP.
– En lättnad att det inte lagts varsel, säger Linda Axmén, klubbordförande för Unionen på AB Volvo i Göteborg.

GP har tidigare skrivit om att Tuve-fabriken skulle stoppa produktionen från nästa vecka, nu vidtar koncernen som tillverkar lastbilar, bussar, båtmotorer och anläggningsmaskiner mer drastiska åtgärder. Samtliga 20 000 medarbetare i Sverige permitteras från nästa vecka och produktionen stoppas, meddelar bolaget. Orsaken är coronaepidemin.

– Vi inför permitteringar från nästa vecka, vi kan inte säga hur länge det kommer att vara. Utan det är tillsvidare, säger presschefen Claes Eliasson.

– Vi tittar även på att stänga systemet i andra länder och Europa.

Påverkar hela industrijätten

Totala jobbar cirka 104 000 anställda på Volvokoncernen, majoriteten av dem påverkas av beskedet där bolaget redan aviserat stängning i Belgien och Frankrike.

Samtidigt påverkar beslutet nu de 5 000 konsulter och bemanningsanställda koncernen har i Sverige.

– Vi avslutar de kontrakt vi kan. Vi har en stor mängd olika avtal – så det beror på hur de är utformade, säger Claes Eliasson.

Hur länge kommer ni att klara er?

– Vi hoppas vara tillbaka så snart som möjligt. Vi har inte heller kostnader för inköp och lägre lönekostnader. Det blir en annan kostnadsbild, och vi har en ganska stor service- och eftermarknadsaffär vi nu fokuserar på.

Enligt det ramavtal som företaget träffat med facken kommer lönen under permitteringen sänkas med 7,5 procent, meddelar företaget. Lokala förhandlingar kommer sedan att avgöra permittering för varje arbetsplats inom koncernen. Koncernledningen meddelar samtidigt att de sänker sina löner med 20 procent.

– Hur det blir med bonus och ersättningar är en fråga för bolagsstämman, säger Claes Eliasson.

Oklart hur länge stoppet varar

Koncernchefen Martin Lundstedt har följande att säga i ett uttalande:

– Det pågår en organiserad nedstängning av vår svenska verksamhet, med undantag för ett fåtal nyckelfunktioner. Det är med tanke på rådande omständigheter inte möjligt att bedriva affär vare sig här eller på andra marknader utan nu är det bättre att snabbt anpassa sig till rådande läge och samtidigt planera för en återgång.

– Dessa aktiviteter sker i ett nära samarbete med fackliga parter och andra intressenter i Volvokoncernen.

Förhandlar för nyckelpersoner

Fackorganisationen Unionen har drygt 2 600 medlemmar på AB Volvo i Göteborg, övervägande chefer och tjänstemän inom olika områden.

Beskedet om permittering kom inte oväntat.

– Vi visste ju att något var på gång, men inte omfattningen. Nu håller vi på och förhandlar gällande undantag för vissa anställda, bland dem personer som har nyckelroller inom vissa affärskritiska områden, säger Linda Axmén, klubbordförande.

För övriga bommar fabriken igen de kommande sex veckorna.

–Man måste ha viss förståelse för situationen, med materialbrist går det inte att jobba, säger hon.

Linda Axmén beskriver en viss lättnad bland medlemmarna.

– För att det var permitteringar och inte varsel, säger hon.

Befarar ni varsel framöver?

– Jag vågar inte uttala mig om det. Nu har vi den situation vi har och vet vad som gäller. Resten får vi ta utifrån det som händer, säger Linda Axmén.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.