AB Volvo och Volvo Cars stiger efter positiva rapporter

Volvo Cars sålde fler bilar, i synnerhet av lilla elsuven EX30, och stiger på börsen. Samtidigt stiger AB Volvos aktie efter positiva ordersiffror i USA.

ANNONS

Volvo Cars rapporterade sin försäljning för maj på onsdagen. Bilmärket sålde 68 034 bilar under månaden, vilket var en ökning med 13 procent. Och det är framför allt bra försäljning i Europa och försäljning av lilla elsuven EX30 som förklarar ökningen.

Förra våren fanns inte EX30, i maj sålde Volvo drygt 11 000 exemplar av bilen.

Laddbara bilar står för hälften av försäljningen. Totalt har Volvo Cars sålt 316 559 bilar årets fem första månader.

Volvo Cars aktie steg över 2 procent på onsdagsförmiddagen på Stockholmsbörsen.

Förbättrat orderläge

Samtidigt stiger Göteborgskollegan och lastbilsjätten AB Volvo på börsen med över 2 procent. En bakgrund, skriver Dagens industri, är att orderingången för Nordamerika för tunga lastbilar ökar tydligt.

ANNONS

Majsiffran från ACT Research för de senaste tre månaderna visar på att order ökar från 15 600 i fjol till 18 900 fordon till och med maj.

AB Volvo har tidigare under våren minskat bemanning i Tuve, sedan man minskat takten efter att ha landat i ett mer normalt produktionsläge från att tidigare haft en stor orderstock att hämta hem sedan pandemin. Lastbilsmarknaden brukar normalt sett vara en tydlig indikator för hur konjunkturen ser ut – liksom personbilsförsäljningen.

LÄS MER:Volvo Lastvagnar ska tillverka lastbilar som drivs av vätgas

LÄS MER:Volvo visar helt självkörande lastbil i USA – kan snart vara på vägarna

LÄS MER:Så kan USA:s biltullar slå mot Volvo Cars och Polestar

LÄS MER:Nya miljardmaskinen avgörande för nya elbilarna hos Volvo Cars

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Ekonomi. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP Ekonomis Ida Johansson och Alexander Piauger förklarar och analyserar privatekonomi och kommer med aktuella spaningar och lästips.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS