Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

AB Volvo fortsätter att gasa på och slå rekord

Volvokoncernen ökade försäljningen med 16 procent till 120, 7 miljarder kronor under andra kvartalet, mot 103,6 miljarder för samma period i fjol. Men orderingången på lastbilar minskar.

Hjulen fortsätter att snurra på för lastbilsjätten AB Volvo, visar rapporten för andra kvartalet.

Omsättningen ökar, och det rapporterade rörelseresultatet uppgick till 15,1 miljarder kronor mot 12,3 miljarder kronor för samma period i fjol.

Fordonstillverkaren AB Volvo redovisar en vinst före skatt på 14, 5 miljarder kronor för andra kvartalet, mot 11, 6 miljarder kronor samma period i fjol.

– Vi är väldigt stolta över resultatet. Både vår nettoomsättning och rörelseresultat är de högsta vi haft hittills i ett kvartal. Vi är starka på flera marknader och har fortsatt hög leveranstakt på alla affärsområden. Sedan har vi förbättrat vår industriella effektivitet i och med att de störningar vi haft i leveranskedjorna har försvunnit. Så sammantaget är det väldigt bra jobbat av hela organisationen, säger vd:n Martin Lundstedt

Han spår en svagare utveckling framöver, där AB Volvo förväntar sig en minskning med 10 till 15 procent.

– Men även efter en sådan korrigering talar vi om väldigt goda nivåer, säger han.

Minskad orderingång

Nu kommer tecken på en inbromsning på lastbilssidan. Orderingången gällande lastbilar minskade till 47 821 lastbilar från tidigare 60 656. Orderingången för anläggningsmaskiner steg samtidigt till 24 085 jämfört med 22 787.

Orderingången på lastbilar minskade med 21 procent i Europa, hela 53 procent i USA och 19 procent i Asien och en minskad efterfrågan i Mellanöstern. Men Latinamerika ökar kraftigt med 49 procent.

–Vi kommer därför under loppet av det andra halvåret att anpassa produktionen, skrev Martin Lundstedt i rapporten.

LÄS MER: Volvo minskar på takten – och bemanningen

Redan tidigare maj vidtog AB Volvo åtgärder och aviserade att man i augusti lägger ner nattskiftet på lastbilstillverkningen i Tuve, och drar ner på bemanningen vid slutmonteringen av lastbilshytter, vilket enligt tidigare uppgifter skulle omfatta upp till 150 personer.

Neddragningarna drabbar framför allt visstids- och bemanningsanställda.

Väntar det ytterligare neddragningar i Tuve framöver?

– Vi får se, men det är inget som är planerat just nu. Och tack vare den starka situationen vi haft fortsätter vi att investera långsiktigt och fortsätter att att öka forskning och utveckling, speciellt i Göteborg, säger Martin Lundstedt.

Batterisamarbete med Samsung

Under torsdagsmorgonen kom AB Volvo också med nyheten att man inlett ett samarbete med Samsung SDI och bildar en strategisk allians kring elektromobilitet för att utveckla batterier till Volvokoncernens elektriska lastbilar.

– Med elektrifieringen av fordon kommer de ökande behoven av transporter att ske på ett renare och tystare sätt och öppna möjligheter för våra kunder och för samhället i stort. Detta är ett viktigt nästa steg mot att erbjuda verkligt hållbara transportsystem och fossilfria alternativ i våra fordon, säger Martin Lundstedt.

Tuffare miljökrav

EU har fattat beslut om att koldioxidutsläppen från nya tunga fordon ska minska med 15 procent till år 2025, jämfört med 2019 års nivåer.

– Det är absolut nödvändigt att nå de målen av lagmässiga krav. Och då måste vi fortsätta att förstärka arbetet med samarbetspartners så att vi kan hitta de absolut bästa lösningarna för kunderna, säger Martin Lundstedt.

I Göteborg pågår nu bland annat försök med Volvos första elektriska lastbil, som används som sopbil. Nyligen rullade Renault också ut sin första elektriska sopbil.

– Runt årsskiftet börjar upprampningen av volymer både för sopbilar och distributionsbilar. Intresset är stort och detta är verkligen spännande, säger Martin Lundstedt.

Fakta: AB Volvo andra kvartalet 2019

Siffror i miljoner kronor om inget annat anges (jämfört med samma period i fjol)

Omsättning: 120 694 (103 623)

Rörelseresultat: 15 105 (12 337)

Rörelsemarginal: 15, procent (11,9)

Antal anställda 30 juni: 107 329 (104 589)

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.