Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Vd Martin Lundstedt och företagsledningen på AB Volvo gick i våras ut med att man permitterade alla anställda i Sverige, nu har bolaget meddelat staten via Tillväxtverket att man inte ansöker om mer medel efter 31 augusti. Bild: Mia Höglund

AB Volvo avslutar alla permitteringar

AB Volvo har avslutat permitteringarna och kommer inte att söka mer statliga medel, enligt bolaget.
– Vi har full aktivitet igen, säger presschefen Claes Eliasson.

AB Volvo permitterade samtliga drygt 20 000 anställda i slutet av mars på grund av coronapandemin. Vidare sade man upp kontrakten med 5 000 konsulter. Avtalen med facken om permitteringar förlängdes sedan i omgångar och företaget har haft möjlighet att permittera till i början av november. Men nu står det klart att företaget inte ansöker om mer statliga medel, något SVT Väst var först med att berätta.

– Man gör ansökan i efterhand till Tillväxtverket om medel för permitteringar. Och nu har vi kommit fram till att vi inte ansöker om en ny period efter 31 augusti, säger presschefen Claes Eliasson till GP.

Jobbar fulltid sedan september

Och orsaken är helt enkelt att medarbetare är igång och arbetar fulltid sedan september.

– Vi har gått upp i takt i och med att restriktioner har lättat och vi har en aktivitetsnivå på 100 procent för att möta kundernas efterfrågan.

I lastbilsfabriken i Tuve är man enligt presschefen uppe i hög takt.

– Det har en del med ”catch up”-effekt att göra.

LÄS MER: Volvo permitterar anställda ända till hösten

LÄS MER: Så mycket fick Volvo-bolagen av permitteringsstödet

Fått en miljard från staten

Totalt har Volvo fått ungefär en miljard kronor i stöd för permitteringar från staten.

– Det här systemet har varit väldigt bra för oss. Det betyder att vi kunnat rädda många jobb och att vi är konkurrensneutrala jämfört med andra industrinationer som Tyskland och Frankrike, som haft liknande system sedan tidigare.

Samtidigt som systemet med permitteringar eller korttidsarbete räddat jobb har företaget varslat 4 000 anställda globalt varav 1 250 i Sverige.

– Förhandlingarna fortskrider och vi tar det avdelning för avdelning. Där kommer vi att vara i mål före nyår.

LÄS MER: Volvochefen fasar: Europa efter i 5G-kampen

Osäker väg framåt

När det gäller behovet av åtgärder som permitteringar konstaterar Claes Eliasson att man knappast är på helt säker mark ännu.

– Vi ser att BNP-utvecklingen i många länder kommer att vara lägre framöver, vilket gör att det är viktigt att hålla i kostnaderna framåt. Och det finns en oro för den högre smittspridning vi ser nya rapporter om på många håll. Om det kommer en period med nya nedstängningar kan situationen hamna i ett nytt läge igen.

LÄS MER: AB Volvo lanserar rad ellastbilar i världen

En sak som väckte debatt i våras var när AB Volvo planerade att ha utdelning till aktieägare samtidigt som man hade ansökt om permitteringsstöd – något bolaget sedan drog tillbaka.

– Där har styrelsen sagt att det inte blir någon aktieutdelning i år – det blir ingen extra stämma. Utan det blir ett normalt förfarande nästa år, säger Claes Eliasson.

LÄS MER: AB Volvo stoppar produktionen – permitterar 20 000

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.