I Göteborgs hamn pågår nu ett försök med den självkörande lastbilen Vera.
I Göteborgs hamn pågår nu ett försök med den självkörande lastbilen Vera. Bild: AB Volvo

AB Volvo ökar takten för självkörande fordon

Efterfrågan på självkörande fordon och maskiner ökar. Därför ökar AB Volvo utvecklingstakten för fordon till gruvor, hamnar och godstransporter och startar ett nytt affärsområde i Autonomous Solutions.

ANNONS

Efterfrågan på transporter ökar ute i världen, samtidigt som miljökraven skärps och många vägar redan är hårt belastade. Därför vill AB Volvo öka takten i utvecklingen och försäljningen av självkörande fordon och maskiner.

– Vi har märkt en tydlig ökning i antalet förfrågningar vi får från kunder. Vi har en bredd inom Volvokoncernen, som gör att att vi har en unik möjlighet att ta fram kundanpassade lösningar. Därför samlar vi nu all expertis och resurser i ett affärsområde med lönsamhetsansvar för att ta fram autonoma transportlösningar till nästa nivå, säger Martin Lundstedt, vd för Volvokoncernen i ett uttalande.

Minskar kostnader och koldioxidutsläpp

De senaste åren har AB Volvo gjort en rad utvecklingsprojekt för självkörande maskin- och fordonslösningar, bland annat i Electric Site i en bergtäkt på Hisingen, som skapade säkrare arbetsmiljö och sänkte operatörskostnaderna med 40 procent, samtidigt som koldioxidutsläppen minskade med 98 procent.

ANNONS

LÄS MER:Succé för Volvo-projekt i Göteborg

LÄS MER:Volvos elektrifierade maskiner ska förändra världen

Samtidigt håller man på och testar Volvos helt förarlösa elektriska lastbil Vera i Göteborgs hamn som ska köra containrar från DFDS logistikcenter till APM:s containerterminal.

LÄS MER:Volvos helt förarlösa lastbil testas för hamnen

I en gruva i Norge kommer kommer Volvos självkörande lastbilar FH-lastbilar användas för att köra kalk längs en fem kilometer lång sträcka.

LÄS MER: Volvos lastbil som kör sig själv

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS