Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Kanal 5 och flera andra kanaler släcks för Telias tv-abonnenter den 8 juni. Arkivbild.

750 000 hushåll förlorar Kanal 5-kanaler

Förhandlingarna har strandat och Telias tv-kunder förlorar allt innehåll från Discovery Network, däribland Kanal 5, enligt Telia. Totalt drabbas omkring 750 000 hushåll.

Kanalerna försvinner ur Telias utbud den 8 juni, skriver Telia i ett pressmeddelande. I utbudet som försvinner finns även bland annat Kanal 9, Kanal 11, Eurosport och Discovery-kanalerna.

Omkring 750 000 hushåll har i dag kabel-tv via Telia och totalt omfattas 1,5 miljoner tittare, enligt Aftonbladet.

Det betyder bland annat att många tittare går miste om VM-kvalet mellan Sverige och Frankrike den 9 juni.

Orsaken är att förhandlingarna om ett nytt avtal mellan Telia och Discovery har strandat. Enligt Telia har parterna bland annat inte kommit överens om kostnaderna.

"Kunder i kläm"

"Tyvärr har vi inte kommit överens i förhandlingen. Vi har gjort allt vi har kunnat för att hitta en lösning och vi är uppriktigt ledsna över att våra kunder kommer i kläm", säger Jonas Hasselberg, chef för Telias konsumentaffär i pressmeddelandet.

På Discovery Network Sweden är man förvånad över Telias utspel.

- Vi tycker att det är konstigt, förvånande och framför allt sorligt. Telia har i över en veckas tid sagt till sina kunder att den 8 juni är deadline och nu väljer de i stället att blockera sina hushåll för kanalerna, säger Dan Panas, presschef för Discovery Networks Sweden, till TT.

"Inga planer att lämna"

Panas vill inte gå närmare in på varför förhandlingarna har strandat, men säger att Discovery är måna om att hitta en lösning.

- Vår dörr till förhandlingar står öppen. Vi har inga som helst planer på att lämna Telias plattform, säger han.

Det är inte första gången Telia och Discovery bråkar. Våren 2015 hade parterna ett liknande avtalsbråk vilket då ledde till att kanalerna släcktes för Telias tv-kunder en vecka innan de kom överens.