40 års arbete gav inget extra

ANNONS
|

- Till andra offentliganställda kvinnor vill jag nästan säga "gå hem".

Hon tänker på förskollärare, bibliotekarier, arbetsterapeuter, vårdpersonal och andra yrkesgrupper med månadslöner i spannet 20000–27000 kronor.

- Oroa er inte för pensionen, ni får ändå inte mycket mer än socialbidragsnormen.

Tuula Olsén vet vad hon talar om efter att större delen ha arbetat som socialsekreterare med arbetsuppgifter som kurator och biståndsbedömare.

Slutade vid 63

Hon inledde sin yrkesbana 1971 då hon flyttat från Finland som färdigutbildad socionom. Sedan dess har hon arbetat heltid med vissa undantag, bland annat några år när hennes tre barn de var små. Stress och högt blodtryck mot slutet av yrkeskarriären ledde också till att hon varvade heltid med deltid tills hon för ett år sedan lämnade sin anställning vid 63 års ålder.

ANNONS

- Jag hade tunga arbetsuppgifter med psykiskt funktionsnedsatta och när stadsdelarna skulle slås ihop orkade jag inte längre.

26 700 i slutlön

Då hade också hennes löneutveckling avstannat och hon hade fått uppleva hur unga medarbetare kommit in och redan från början fått bättre betalt än de 26700 som var hennes slutlön.

Tuula Olsén bor ensam i ett radhus i Partille, där hennes samlade boendekostnader med uppvärmning uppgår till 5300 kronor i månaden. Tack vare sparsamhet och framförhållning har hon det senaste året kunnat klara sig på en pensionsförsäkring och genom att arbeta som god man.

Först i år har hon blivit pensionär på riktigt. Men pensionen motsvarar inte den nivå hon tycker vore rimlig. Allmän statlig pension plus tjänstepension uppgår till 13700 kronor före skatt och 9600 kronor efter preliminärskatt. Till detta kommer från och med nästa år 690 kronor i månaden före skatt i ytterligare tjänstepension.

"Väldigt liten utdelning"

- Det som retar mig mest är att jag får en pension som inte motsvarar mer än socialbidragsnormen för skälig levnadsnivå trots att jag arbetat 40 år i Sverige. Personer som av olika anledningar inte jobbat så mycket eller inte alls får ju garantipension och bostadstillägg. Jag har jobbat och gjort rätt för mig, men får väldigt liten utdelning av det.

ANNONS

Tuula Olsén betonar att hon inte tycker att det är socialbidragsnormen som är för hög och att hon inte missunnar någon en hygglig levnadsstandard. Men åtminstone en tusenlapp efter skatt anser hon att det borde skilja mellan den som jobbat och den som inte gjort det.

Den tid hon stannade hemma när barnen var små ångrar hon absolut inte. Men med facit i hand har hon en uppmaning till andra i kvinnodominerade yrken.

- Tag reda på vad ni kommer att få i pension.

FOTNOT: Riksnormen för försörjningsstöd (socialbidrag) för en ensamstående vuxen uppgår i år till 3840 kronor plus skäliga kostnader för boende, hushållsel, hemförsäkring samt medlemskap i fackförening och arbetslöshetskassa.

Allmän pension (Inkomstpension 7666, tilläggspension 4504, premiepension 372) 12 542 kronor

Tjänstepension PFA 1160

Preliminärskatt 2754

Pension efter skatt 9592

(Börjar nästa år ta ut ytterligare tjänstepension på knappt 690 kronor före skatt.)

ANNONS