Riksbankschefen Stefan Ingves håller pressträff angående Riksbankens 350-årsfirande.
Riksbankschefen Stefan Ingves håller pressträff angående Riksbankens 350-årsfirande.

350-åring gläntar på dörren

Världens äldsta centralbank fyller 350 år och bjuder in allmänheten inför ett fullspäckat jubileumsår. Men vad är egentligen Riksbankens uppgift och hur har den förändrats under århundraden?

ANNONS
|

- Riksbanken har alltid hållit på med pengar, det ligger liksom i ordet. Man byter ibland ord på vad saker kallas, men när man skrapar på ytan är det nästa alltid samma sak. Det vill säga att bevara pengarnas värde så att det går att använda pengarna på ett bra sätt, konstaterar riksbankschefen Stefan Ingves.

I år fyller Riksbanken 350 år och tar tillfället i akt att öppna sig mot allmänheten mer än vanligt. Flera aktiviteter kommer att anordnas riktade till en bredare publik.

ANNONS

Spridd över året kommer en jubileumsturné med sex träffar att hållas runt om i landet och i slutet av maj kommer Riksbanken att ha en jubileumsdag i riksdagen. Det hela kommer att avslutas med en jubileumsmiddag i Stadshuset där bland andra kungaparet deltar.

Firar med guldfest

På dagen 350 år efter att världens första centralbank bildades, den 22 september 1668, passar Riksbankens inte bara på med att öppna dörrarna till det stenbeklädda fortet vid Brunkebergstorg i Stockholm, utan allmänheten kommer även att få beskåda några av de 10000 guldtackor som finns i bankens ägo.

- Lite speciellt blir det då eftersom vi för första gången kommer att visa upp guldtackor. Det är väldigt mycket säkerhetstänk kring det och därför kan jag inte berätta hur det kommer att se ut, säger kommunikationschef Ann-Leena Mikiver.

Totalt äger Riksbanken guldtackor till ett värde av drygt 40 miljarder kronor.

Samma fråga i hundratals år

Riksbankens uppgift är att se till att det finns pengar i Sverige och att de fungerar på ett bra sätt. Både när det gäller betalningar och att pengarna behåller sitt värde.

ANNONS

- Vi bestämmer priset på pengar, det vill säga räntan. Eftersom väldigt många människor antingen lånar mycket pengar eller sparar är det många som påverkas. Hur vi ser på framtiden och vilken ränta det kommer att leda till. Det är på något sätt den eviga frågan, säger Stefan Ingves.

För ett par hundra år sedan var det Riksbankens roll att skydda statens pengar mot kungar som ville ha dem för att finansiera sina krig. I dag ser situationen förstås annorlunda ut, men frågeställningen är densamma, påpekar riksbankschefen.

- I dag hanterar vi den frågan genom att staten inte har rätt att låna pengar av Riksbanken, utan staten måste låna på marknadens villkor. Det innebär att staten inte kan gå till Riksbanken för att finansiera sin verksamhet genom att trycka mer pengar. På det sättet undviker man att förstöra penningvärdet. Men i grunden är det precis samma fråga som för flera hundra år sedan, säger Stefan Ingves.

ANNONS
TT

Fakta: Riksbanken

Riksbanken är Sveriges centralbank och en myndighet under riksdagen.

Riksbanken, som anses vara världens äldsta ännu existerande bank, tillkom 1668 under benämningen Riksens ständers bank.

Under 1800-talet hade även privata banker rätt att ge ut sedlar. I och med en ny lag 1897 fick Riksbanken ensamrätt till sedelutgivning. Samtidigt erhöll affärsbankerna rätt till lån och rediskontering av växlar i Riksbanken och därmed började Riksbanken att fullt ut fungera som centralbank och ”bankernas bank”. Från 1904 gällde endast Riksbankens sedlar.

Källa: NE

ANNONS