30 000 hemliga telefonnummer hos Telia har varit ute i ett kvartal.
30 000 hemliga telefonnummer hos Telia har varit ute i ett kvartal. Bild: Hasse Holmberg / TT

30 000 hemliga telefonnummer läckta från Telia

Under ett helt kvartal har 30 000 hemliga telefonnummer varit sökbara för vem som helst. 100 av abonnenterna hade skyddad identitet.
– Vi ser mycket allvarligt på det som har hänt och har vidtagit åtgärder för att det aldrig ska hända igen, säger Telias presschef Irene Krohn.

ANNONS
|

På grund av tekniskt fel hos Telia har 30 000 hemliga telefonnummer varit sökbara för vem som helst från juli till september i år.

Felet upptäcktes den 22 september efter att en kund hade upptäckt felet och hörde av sig till Telia som vidtog omedelbara åtgärder.

Till de drabbade kunderna skickade Telia ett brev med informationen:

”Det innebär att numren – tillhörande extraanslutningar i ditt abonnemang – har varit synligt tillsammans med namn och adress”

100 abonnenter med skyddad identitet läckta

100 av abonnenterna med hemliga nummer har skyddad identitet.

Men i deras fall har enbart numret läckt ut, personuppgiften eller adress har inte varit synlig, när det vidarebefordrats till nummerupplysningsföretagen.

ANNONS

Telia har skrivit till de drabbade kunderna och erbjuder nya telefonnummer till dem som vill ha det.

– Felet uppstod vid en systemuppdatering för mobilabonnenter, där de hemliga numren följde med vidare till nummerupplysningsföretag. Vi ser mycket allvarligt på detta och har genomfört en stor genomgång och har vidtagit åtgärder för att det aldrig ska hända igen, säger Irene Krohn.

Telia har själv anmält händelsen till Post- och telestyrelsen, PTS, som en personuppgiftsincident.

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Ekonomi. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP Ekonomis Alexander Piauger blickar ut i den finansiella världen och kommer med aktuella spaningar och lästips.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS