Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
28 personer har gripits i en stor europeisk aktion mot penningtvätt. Bild: Most Photos, Europol
28 personer har gripits i en stor europeisk aktion mot penningtvätt. Bild: Most Photos, Europol

228 gripna för penningtvätt – Sverige inblandat

228 personer har gripits i en stor europeisk aktion mot penningtvätt. Svensk polis är inblandad i insatsen, som bland annat riktar sig mot kurirer som rekryterats genom datingappar. Razzian har lett svensk polis till grov organiserad brottslighet – däribland skottlossningar och mord i Malmö. Insatser och gripanden har även skett i Göteborg.

Bank- och polismyndigheter från totalt 31 länder har tillsammans genomfört en stor aktion mot internationell penningtvätt under hösten. Tillslagen har riktat sig mot fenomenet "money muling" – en metod där penningtvättare flyttar pengar genom vanliga människors konton, ofta utan att kontots ägare vet om det.

För svensk del har aktionen inneburit att polisen har kunnat stoppa flöden på omkring sex miljoner kronor från att hamna i kriminellas händer.

Har gjort tillslag i Göteborg

Sammantaget har hittills 17 personer gripits eller varit gripna och 118 misstänkta har kunnat identifieras, enligt Karin Lundqvist, gruppchef för penningtvättsgruppen hos polisen region syd, samordnare för den svenska insatsen.

– Det är framförallt storstadsregionerna som har ett stort problem med penningtvätt och kontomålvakter, särskilt Stockholm och Malmö men även Göteborg är drabbat.

Hur många som har gripits i Göteborg kan hon inte säga, men att polisen har gjort tillslag i staden bekräftar Karin Lundqvist för Göteborgs-Posten.

– Vi har gripit personer i Göteborg, hur många kan jag inte säga, jag kan bara bekräfta att det har skett.

Hennes grupp har varit svensk samordnare inom aktionen, som går under namnet EMMA5. De har bland annat spanat på och genomfört husrannsakningar hos misstänkta penningtvättare och målvakter.

Hackar sig in

I polisens information nämns bland annat en typ av bedrägeri där personer hackar sig in i ett företags mejlsystem för att få information om företagets betalningssystem. Den informationen används sedan för att lura företagets anställda att överföra pengar till ett bankkonto, kontot används av en penningmålvakt eller -kurir.

– Genom så kallade phishingmejl tar bedragarna sig in i ett företags servrar för att på så sätt ta över mejlkonversationer mellan företagen och deras affärspartners. När det sedan är dags ber bedragaren motparten att byta konto- och överföringsuppgifter till ett svenskt konto.

Med hjälp av svenska kontomålvakter, penningtvättskurirer, kan alltså grov organiserad brottslighet komma över miljontals kronor från utländska företag. När polisen under hösten följt penningflödena har de bland annat lett dem rakt in i Malmös undre värld.

– Pengarna och anstiftarna till de här bedrägerierna har leder oss in i den grövsta organiserade brottsligheten, särskilt i Malmö där den här typen av penningtvätt har direkta koppling till skjutningar och mord i staden, säger Karin Lundqvist.

Rekryteras via datingappar

Från Ekobrottsmyndighetens (EBM) sida förklarar pressansvarige Niklas Ahlgren via mejl att förundersökningen bedrivs i ett annat europeiskt land. ”EBM:s roll i detta är att vi har biträtt åklagaren i det landet där förundersökningen bedrivs med att verkställa tvångsmedel i Stockholmsområdet. Det har handlat om relativt begränsade åtgärder som genomfördes tidigare i höst. Vi kan med hänsyn till sekretessen inte säga mer i nuläget.”

Enligt Europol har flera av de rekryterade penningtvättskurirerna rekryterats via datingappar, där kriminella uppvaktar de offer som sedan, ovetandes, deltar i pengatvätt efter romantiska förslag. De som ligger bakom pengatvätten får kurirerna att öppna bankkonton under förevändning att de ska få gåvor. Även sociala medier används för att hitta kurirer till pengatvätt, enligt Europol. På sociala medier är det förslag och annonser om hur man kan bli förmögen snabbt som är fällan som lockar blivande deltagare i pengatvätt. I synnerhet studenter och unga vuxna luras in i det via sociala medier.

Aktionen Emma5, mot internationell penningtvätt, har bland annat samordnats av Europol, med huvudkontor i Haag. Bild: Bild: Europol
Aktionen Emma5, mot internationell penningtvätt, har bland annat samordnats av Europol, med huvudkontor i Haag. Bild: Bild: Europol

– Att det är en global och gränsöverskridande kriminalitet är ju känt sedan tidigare, men det som är nytt är att vi nu ser en ökning av användandet av unga penningmålvakter samt en direkt koppling till den grova organiserade brottsligheten, säger Karin Lundqvist.

3 833 kurirer identifierade

Enligt Europol gör sig kurirerna skyldiga till brott även om de är helt ovetande om att de hjälper till att tvätta pengar. I flera länder kan det innebära att man som kurirer får långa fängelsestraff, konstaterar den europeiska polisorganisationen.

Totalt ska tillslaget hittills ha resulterat i gripandet av 228 personer och påbörjandet av 1 025 nya brottsutredningar. Totalt har 3 833 europeiska "money mules", kurirer, identifierats, skriver Europol.

Förutom europeiska länder har bland annat myndigheter från USA och Australien ingått i EMMA5.

Från Sverige har penningtvättsgruppen i region Syd och bedrägerisektionerna i region Syd, region Stockholm och region Väst deltagit i aktionen.

Fakta: Penningtvätt

Penningtvätt innebär att man slussar svarta pengar, som alltså intjänats på ett kriminellt sätt via till exempel droghandel, på ett sätt så att de ska framstå som vita pengar. Ofta handlar det om att flytta pengar mellan landsgränser.

Enligt Europol rekryteras kurirer för pengatvätt genom till exempel jobberbjudanden via forum och sociala medier som Facebook, Instagram och Snapchat. Även direkta meddelanden som Whatsapp, Viber och Telegram används. Även fysisk rekrytering kan ske. Den nya trenden nu är att även datingappar används för att rekrytera.

De mest typiska personerna att rekryteras är de under 35 år, så unga som ned till 12 års ålder kan kriminella grupper försöka rekrytera. Kurirer som rekryteras kan typiskt sett vara nyanlända, arbetslösa, studenter och de som befinner sig i ekonomiskt trångmål.

Källa: Europol

Texten uppdateras.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.