Coronakrisens negativa påverkan på second hand-butikerna gör nu att Björkåfrihet tvingas varsla 20 personer i Göteborg.
Coronakrisens negativa påverkan på second hand-butikerna gör nu att Björkåfrihet tvingas varsla 20 personer i Göteborg. Bild: Björåfrihet

20 varslas i Göteborg – second hand minskar efter corona

Den ideella organisationen Björkåfrihet – tidigare Emmaus Björkå – varslar 20 fastanställda vid sorteringsanläggningen i Göteborg. Orsaken är att coronapandemin slagit mot second hand-butikerna.

ANNONS

Varslet rör 20 fastanställda på sorteringsanläggningen på Hisingen, en nyhet SVT Väst först uppmärksammade. Bara några veckor innan coronakrisen slog mot Sverige hade den ideella organisationen flyttat till Hisingen, där den nya anläggningen skulle ”bli Sveriges modernaste och största sorteringsanläggning för secondhand-produkter” skriver organisationen i ett pressmeddelande.

– Det är inte alla vid anläggningen som är varslade, vi försöker i någon mån hålla verksamheten öppen, säger Pelle Hällje, kommunikatör på Björkåfrihet.

– Jag vill också betona att det än så länge är ett varsel och att de inte sagts upp, säger Hälje och konstaterar att organisationen har 200 anställda i Göteborg, Borås och Malmö.

ANNONS

LÄS MER:Ödesdagen för NK:s framtid närmar sig

Slår mot butikerna

Orsaken till varslet är coronapandemin.

– Det här beror enbart på corona. Vi är annars en organisation med en stark ekonomi som har framtiden för oss. Vi har sedan tidigare meddelat att vi stänger insamlingen i egna butiker och även att vi försöker hålla igång på en minimumnivå, säger Pelle Hällje.

– Hisingsanläggningen är den enda där vi har textil sortering.

LÄS MER:Kris i Haga – butiker hotas slås ut av smittan

Stöden räcker inte i krisen

Björkåfrihets styrelseordförande, Mikela Lundahl Hero, säger följande i en kommentar:

– Som det ser ut nu kommer det att dröja innan vi kan skryta om det. Precis som många andra kan vi bara instämma i att även om regeringens olika paket har en positiv effekt, så är krisen större än vad dessa stöd klarar av att bemöta.

Organisationen konstaterar att den svåra ekonomiska situationen nu kommer att få allvarliga konsekvenser för det biståndsarbete man bedriver och även för miljön – man tillvaratar över 5 000 ton begagnat material varje år.

– Nu handlar det om att på kort sikt rädda så många jobb som möjligt samtidigt som vi inte får glömma att det till exempel finns sjukhus i flyktingläger och konfliktområden som befinner sig i en extrem situation och där det direkt får väldigt konkreta konsekvenser när vi inte kan betala ut det planerade stödet, uppger Mikela Lundahl Hero.

ANNONS

LÄS MER:Klassisk herrekipering från Göteborg i rekonstruktion

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon.

Klicka på följ-knappen här intill vid taggen Ekonomi!

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS