Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Skatteverket spår deklarationsrusch under långhelgen. Arkivbild.

2,8 miljoner har ännu inte deklarerat

Hittills har 5,2 miljoner, motsvarande 65 procent av deklaranterna, skickat in sina uppgifter till Skatteverket. De resterande 2,8 miljonerna har fram till den 2 maj att få ordning på bilagor och avdrag.

Fortfarande saknar Skatteverket deklarationsuppgifter från 35 procent av de drygt 8 miljoner deklaranterna men enligt Johan Schauman, deklarationsexpert på Skatteverket, är det ändå en betydligt mindre andel jämfört med tidigare år. På fredagen var de digitala deklarationerna 365 000 fler än motsvarande datum förra året.

Fler deklarerar tidigare

- Möjligheten till tidig återbäring kan vara en bidragande orsak – men är förmodligen inte den enda. Flera tycker att det är skönt att bli av med deklarationen redan den första eller de första dagarna, det är en trend vi ser väldigt tydligt, säger han.

De resterande 2,8 miljonerna har fram till den 2 maj på sig att få koll på bilagor och avdrag och Skatteverket väntar sig en accelererande aktivitet de närmsta dagarna.

Många avdrag, till exempel jobbskatteavdraget och ränteavdraget på bolån, sker automatiskt. På kapitalinkomstsidan har Skatteverket oftast redan fått in kontrolluppgifter där det bara är att komplettera – men resten får du som privatperson själv ansvara för.

Avdragen att hålla koll på

Enligt Johan Schauman finns egentligen bara ett fåtal att hålla kolla på, enligt honom är avdragen är inte så frikostiga som folk tror. Det vanligaste avdraget är det för resor till och från arbetet, något som ungefär 960 000 personer yrkade på förra året. Men resterande avdrag omfattar inte ens en procent av befolkningen.

- Avdrag för dubbelt boende är det några som söker, säger Johan Schauman.

- Men vad gäller övriga utgifter, såsom arbetskläder och andra material, så är nästan ingenting avdragsgillt. När vi granskar dessa så underkänner vi omkring 95 procent. Skyddskläder vid extrem kyla eller värme kan gå igenom – men det är ytterst ovanligt, säger han.