Det var i samband med uppesittarkvällen dagen före julafton 2023 som en 17-årig tjej ringde in till Bingolotto och vann en bil. På bilden syns programledare Lotta Engberg och Daniel Norberg.
Det var i samband med uppesittarkvällen dagen före julafton 2023 som en 17-årig tjej ringde in till Bingolotto och vann en bil. På bilden syns programledare Lotta Engberg och Daniel Norberg. Bild: ADAM IHSE / TT

17-åring vann bil på Bingolotto – spelbolag tvingas böta

En 17-åring lyckades ringa in till Bingolottos uppesittarkväll och vann en bil. Nu tvingas Folkspel betala böter på en halv miljon kronor.

ANNONS
|

Spelinspektionen har utfärdat en varning till de ideella föreningarnas lotteribolag Folkspel efter att en 17-årig tjej vann en bil på Bingolottos uppesittarkväll i fjol. Enligt Spelinspektionen har Folkspel saknat rutiner för att se till att minderåriga inte kan spela, och menar att överträdelsen av spellagen är allvarlig.

– Det fanns vid den tidpunkten ingen anledning att misstänka att individen var underårig, det framkom inte under programmet utan först efteråt i media. Samtalet kom från målsmans nummer, säger Mathias Skoglund, vice vd på Folkspel.

”Beklagligt”

Efter att händelsen blev känd har Folkspel infört nya rutiner för att kontrollera åldern på de som ringer in till Bingolotto, vilket Nyhetsbyrån Siren var först med att rapportera.

ANNONS

Utöver varningen tvingas nu spelbolaget betala en halv miljon kronor i böter.

– Vi tycker givetvis att det är beklagligt att det här har inträffat. Vi på Folkspel tycker att det här belyser det problem som finns i spellagen där alla spelformer lyder under samma regelverk oavsett farlighetsgrad och risk för problemspelande, säger Mathias Skoglund.

Vinsten är utbetald till 17-åringens målsman – som får behålla bilen.

LÄS MER:Bingolotto flyttas efter 30 år – hur ska det gå för superhjulet?

LÄS MER:Miljonböter till stort spelbolag överklagas

LÄS MER:Fyra spelbolag får böta mångmiljonbelopp

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Ekonomi. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP Ekonomis Alexander Piauger blickar ut i den finansiella världen och kommer med aktuella spaningar och lästips.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS