Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Överklaganden av detaljplaner innebär att byggandet drar ut på tiden samtidigt som kostnaderna blir högre. Arkivbild.

160 000 bostäder på vänt – planer överklagas

I Sverige finns för närvarande möjlighet att bygga 160 000 nya bostäder. Men överklaganden sätter käppar i hjulet och leder till att byggandet drar ut på tiden.

Siffrorna kommer från Sveriges kommuner och landsting (SKL), som gått igenom existerande detaljplaner, rapporterar Hem & Hyra.

Men SKL konstaterar samtidigt att det finns faktorer som försenar byggandet. Exempelvis överklagas var fjärde ny detaljplan, överklagas. Dessutom har den lagändring som genomdrevs för att göra överklagandeprocessen snabbare i stället inneburit ytterligare förseningar och högre kostnader.

- Mark- och miljödomstolarna behöver hantera överklagade detaljplaner snabbare än vad de gör i dag. En studie som Boverket gjort bland tre av fem domstolar visar att överprövningen i genomsnitt tar 142 dagar. Det är betydligt längre än vad det tog för länsstyrelserna som var första överprövande instans fram till 2016, säger Gunilla Glasare, chef för avdelningen för tillväxt och samhällsbyggnad vid SKL, till Hem & Hyra.

SKL:s sammanställning visar även att det i runt 100 kommuner finns få eller inga aktörer som vill bygga bostäder, trots tillgång till mark. För att lösa den här sortens problem behöver staten ta ett större ansvar och vidta nya åtgärder som att exempelvis införa statliga topplån till den som bygger, anser Gunilla Glasare.