Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/8

15 riskerar utvisning trots toppjobb på Spotify

15 fastanställda nyckelpersoner på Spotify riskerar utvisning. Teknikbolaget kräver nu enklare regler för arbetstillstånd. "Detta är orimligt och utgör en betydande risk för vår verksamhet i Sverige", skriver Spotify till Justitiedepartementet.

De är fastanställda, högavlönade och har samma anställningsvillkor som svenska anställda – ändå har 15 personer på Spotify nu fått sina arbetstillstånd indragna av Migrationsverket och riskerar därmed också att utvisas ur Sverige.

Teknikjätten vädjar nu till regeringen om enklare regler för arbetstillstånd, skriver DI Digital.
 

"De drabbade mår jättedåligt"

"Vi förlorar just nu nyckelpersoner i verksamheten, individer som är mycket svåra att ersätta. De får sina arbetstillstånd indragna på grund av teknikaliteter och tvingas lämna Sverige. Detta är orimligt och utgör en betydande risk för vår verksamhet i Sverige", skriver Spotify i en skrivelse till Justitiedepartementet.

LÄS MER: Har bostadsrätt och toppjobb på Volvo – utvisas

– De drabbade individerna hos oss mår jättedåligt just nu. De sitter i en orimlig, svår, och oviss situation och det gör vi som företag också. Detta är internationell spetskompetens som vi lagt stora resurser på att hitta och anställa. En del av dem har nu redan valt att lämna Sverige för andra länder. Detta måste lösas fort, säger Spotifys globala HR-chef Katarina Berg till DI Digital.
 

Svårt korrigera fel

Bakgrunden till de indragna arbetstillstånden går fem år tillbaka. Under en period före 2013 missade bolaget att teckna tjänstepension eller sjukförsäkring för sina utländska anställda – enligt Spotify har de därefter försökt korrigera felen. Trots att de tagit hjälp av en expert som certifierats av Migrationsverket och följt alla myndighetens rekommendationer, har det dock inte gått att ordna. 

”Ändå ska våra medarbetare nu straffas med indragna arbetstillstånd för misstag som Spotify, vår konsult, och Migrationsverket tillsammans begick för fem år sedan. Och det gäller även om lagen förändras så som utredningen föreslår, eftersom det inte var vi själva som upptäckte avvikelserna”, skriver bolaget till Justitiedepartementet.

Skrivelsen är ett av många remissvar på regeringens utredning om stärkt ställning för arbetskraftsinvandrare på arbetsmarknaden.

Spotify tycker kort sagt att de föreslagna ändringarna inte räcker och att det borde bli mycket enklare för företag att korrigera uppgifter i efterhand.
 

Migrationsverket: Så här ser lagen ut

"Spotify, och andra liknande företag, kommer ta skada om lagen inte ändras ytterligare. Och vi kommer inte kunna rekrytera utländsk spetskompetens i fortsättningen", skriver bolaget.

De kallar också dagens utlänningslag och Migrationsverkets tillämpning av den en ”betydande risk för bolagets verksamhet i Sverige”.

LÄS MER: Spotify satsar på streaming

Migrationsverket kan inte kommentera de enskilda fallen, men säger till DI Digital att de bara följer lagen.

– Generellt kan sägas att det är så här lag och rättspraxis ser ut i dag och det är så vi tjänstemän måste tillämpa reglerna. Syftet med lagstiftningen är att komma åt missbruk av systemet med arbetskraftsinvandring, men som lagen är utformad är det arbetstagaren som främst drabbas av att arbetsgivaren inte har uppfyllt villkoren. Det har vi sett många exempel på, säger Irene Sokolow, pressekreterare på Migrationsverket till tidningen.
 

Skickar med spellista

Spotify har också skickat med en egenkomponerad spellista till regeringen, döpt till  SOU 2016:91, efter namnet på den aktuella utredningen. Låtarna på den bildar tillsammans budskapet: S.O.S, Please Stop the Madness, Change the rules, So we can stay alive. Our business, Depends on Smart people Who Come over here. We need brain Power, Thank You, Keep up the good work.

 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.