Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
I drygt ett år har verksamheten vid Göteborgs containerhamn präglats av konflikter. Nu får 140 hamnarbetare gå. Arkivbild.

140 får lämna efter hamnkonflikten i Göteborg

APM Terminals i Göteborgs containerhamn lade ett varsel på 160 anställda strax före midsommar. Nu står det klart att 140 personer får lämna företaget, skriver Göteborgs-Posten.

70 av dem är fastanställda hamnarbetare och resten är visstidsanställa vars kontrakt inte kommer att förnyas från den 31 augusti.

- Det är beklagligt. Vi har haft en hög andel visstidsanställda under ett antal månader under det dryga året då det rådde övertidsblockad, säger Annika Hilmersson, kommunikationschef på APM Terminals, till GP.

Hamnarbetarförbundet, som organiserar de flesta hamnarbetarna men saknar avtal med företaget, ansåg att APMT räknat fel på anställningstider i sitt varsel och uppmanade de uppsagda att ogiltigförklara uppsägningen. Konsekvensen blev att uppsägningarna pausades. Nu sammanställer Hamnfyran en egen turordningslista.

- Jag anser att man räknat fel på anställningstiden i många av fallen av uppsägningar, säger Peter Annerback, ordförande i Hamnfyran, till GP.

Företaget bekräftar att det förekommit fel i turordningslistan, men menar att dessa nu åtgärdats.

Sedan över ett år tillbaka har en strid pågått mellan APM Terminals och Hamnarbetarförbundet om arbetsvillkor, arbetsmiljöfrågor och fackligt inflytande, men också minskade volymer.