Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Fler kvinnor ska bli en del av den saudiska ekonomin. Arkivbild.

107 000 kvinnor söker passjobb i Saudiarabien

Förändringens vindar blåser i Saudiarabien. När det ärkekonservativa kungariket snart välkomnar turister kan de mötas av en kvinna vid gränskontrollen – eftersom passmyndigheten för första gången rekryterar andra än män.

I försöken att öppna upp Saudiarabien för affärer med omvärlden har den mäktige kronprinsen Mohammed bin Salman aviserat en rad förändringar – som bland annat innebär att alla invånare, oavsett kön, ska få köra bil och gå på fotboll. Och när landets passmyndighet nu letar nya anställda inkluderar det för första gången kvinnor.

Efter att ha lagt ut 140 tjänster öppna för kvinnor på flygplatser och i hamnar fick myndigheten in 107 000 ansökningar på bara en vecka, rapporterar saudiska medier.

Skapa jobb

Med sitt storstilade reformprogram Vision 2030 säger sig den 32-årige kronprinsen vilja modernisera Saudiarabien, som behöver minska sitt oljeberoende och skapa jobb för en ung befolkning som är hårt drabbad av arbetslöshet.

Beskeden om ekonomiska och sociala förändringar har duggat tätt, vilket välkomnas av många ur den yngre generationen medan konservativa krafter inte är lika förtjusta över visionen om ett mer moderat muslimskt samhälle. Samtidigt har yttrandefriheten försämrats och kronprinsen är inte heller främmande för att fängsla sina motståndare.

Som en del av Vision 2030 ska antalet saudiska kvinnor som är yrkesverksamma öka från 22 procent till 30 procent. Att ge dem möjlighet att själva köra till arbetet ska ses som en del av detta, eftersom körförbudet har inneburit ständig huvudvärk och stora kostnader i samband med det ständiga pusslandet med transporter till jobbet.

Svårt starta eget

Saudiarabien är bland de sämsta länderna i världen när det kommer till jämställdhet. Kvinnor som vill starta eget måste ofta kalla in två män som karaktärsvittnen innan hon ens får ansöka om lån eller tillstånd, rapporterar CNN.

Under året väntas Saudiarabien utfärda sina första visum för turister. Tidigare har bara människor som reser till landet för att arbeta eller för att besöka dess heliga platser fått visum.