10 tips för att spara på elen i jul

ANNONS
|

Adventsljusstakar, stjärnor och julgransbelysning lyser upp våra hem extra mycket så här i juletid. Dessutom är det stort fokus på mat under jul och nyår; spisen och ugnen används mer än under resten av året. Med andra ord ökar vi elförbrukningen rejält under jul och nyår, vilket både kommer kännas i plånboken och tar av jordens resurser.

Vi är många som tänker på att minska elförbrukningen, men enligt en undersökning från YouGov som byggföretaget Skanska har beställt, har vi rätt dålig koll på vad som förbrukar mest el i våra hem.

ANNONS

Enligt siffror från Energimyndigheten står matlagning (inklusive kyl, frys och disk) för 47 procent av den totala förbrukningen, men när vi uppskattar konsumtionen i hemmet tror vi att matlagning står för 33 procent. Tvätten drar heller inte så mycket som vi tror. Av den totala elförbrukningen står tvätten för åtta procent.

Det behöver inte vara så svårt att spara på elen.

Här är tio tips som sänker elförbrukningen i hemmet

1. Räkna efter hur många apparater du har i standbyläge hemma, det är troligen betydligt fler än tv:n. Så mycket som 10 procent av hushållets hela energianvändning går åt till att apparaterna står i stand-byläge då ingen använder dem. Stäng därför alltid av – på riktigt.

2. Många mobilladdare drar lika mycket ström oavsett om du laddar mobilen eller inte. Se till att dra ur dem varje kväll eller gå till närmaste elvaruhus och köp timers så de stänger av sig automatiskt.

3. Värma vatten i vattenkokaren i stället för på spisen. Du sparar både tid och energi. Använd också lock när du lagar mat, det sparar 80 procent av energin. Utnyttja eftervärme på spisplatta och ugn vid matlagning.

ANNONS

4. Diska för hand är inte det roligaste. Därför är det glädjande att det sparar energi att i stället köra diskmaskinen. Men skölj inte disken i rinnande vatten innan du ställer in den i diskmaskinen – då försvinner energivinsten snabbt.

5. Den absolut största elanvändningen står belysningen för. Byt till effektiv och bra belysning, som LED-lampor och lågenergilampor. De drar bara en bråkdel av glödlampor. Ljussensorer, rörelsevakter och timers är bra att använda för både inne- och utebelysning. Men tänk på att även släckta lampor kan dra ström om det sitter en transformator på själva stickproppen till halogenlampor. Vill du förenkla proceduren är ett enkelt sätt att koppla många lampor till ett grenuttag med avstängningsknapp, då krävs det bara en knapptryckning för att stänga av lamporna.

6. En vanlig kyl ska hålla 5° C och frysen ska inte vara kallare än -18° C, då går det bara åt onödigt mycket el för att hålla temperaturen nere. I kylskåpet kan du kontrollera det med en termometer i ett glas vatten och när du mäter i frysen kan du packa in termometern lite bland matvarorna. Packa också kylen full, du kan fylla upp med konserver om du har plats över. En halvfylld frys behöver mer el än en full frys eftersom varorna kyler varandra.

ANNONS

7. Placera hushållsapparater rätt. Ställ aldrig ditt kylskåp eller din frys i närheten av värmekällor som diskmaskin, ugn eller värmeelement. Då ökar energiförbrukningen. Se också till att kyl och frys har bra utrymme för luftcirkulation. Det behöver även mikrovågsugnen, ugnen, diskmaskinen och torktumlaren ha. Dammsug bakom kylskåpet och runt kompressorn. När det blir för dammigt kräver kylsystemet extra energi.

8. När du köper nya vitvaror, välj dem som är energimärkta med A, A+ eller A++. Energimärkningen finns från A till G där A står för låg energiförbrukning och G innebär hög energiförbrukning.

9. Kör bara fulla tvättmaskiner. Tvätta i 40 grader i stället för 60 grader, när det är möjligt. Det kan nästan halvera energianvändningen. Förtvätt behövs bara om kläderna är väldigt smutsiga. Om du använder torktumlare, centrifugera tvätten ordentligt i tvättmaskinen.

10. Att byta uppvärmningsform i ett hus är dyrt. En av de dyrare investeringarna är att installera bergvärme, luft/luft-värmepumpar är billigare. En enklare variant är att sänka inomhustemperaturen, en grad minskar energianvändningen med fem procent.

Källa: Energimyndigheten, Skanska, Villaägarnas riksförbund

ANNONS