Totalt 1 800 personer får gå från Arbetsförmedlingen. Arkivbild.
Totalt 1 800 personer får gå från Arbetsförmedlingen. Arkivbild.

1 800 får gå från Arbetsförmedlingen

1 800 anställda måste lämna Arbetsförmedlingen. Det är betydligt färre än det antal som varslades i januari.

ANNONS
|

1600 personer har fått veta denna vecka att de får lämna och ytterligare 200 väntar på besked.

- Så totalt räknar vi med 1800 personer, säger Patrik Svensson, presschef hos Arbetsförmedlingen, till TT.

Han tillägger att uppsägningarna kommer att påverka verksamheten.

- Det är utmanande, det är färre personer som ska göra helst lika mycket som tidigare men det kommer att få konsekvenser. Vi får försöka erbjuda service på annat sätt, kanske mindre fysiska möten och mer att vi får hänvisa till självservicetjänster, kundtjänst och liknande.

ANNONS

"Blir uppsägningar i hela landet"

I januari varslades 4500 personer från Arbetsförmedlingen. Myndighetens tillförordnade personalchef Thomas Wolf säger att personalomsättningen varit väldigt stor sedan dess.

- Vi bedömer att vi under årets första fyra månader landar på 1100 medarbetare som självmant tagit sig vidare. Det har bidragit till att vi fått ned uppsägningarna, säger Wolf.

TT: Vad säger man ute i de olika distrikten?

- Det blir uppsägningar i hela landet, ingen ort är fredad. Självklart har det funnits en oro för den egna försörjningen bland medarbetarna, och många har nog tyckt att det varit jobbigt att vänta på tydliga besked om huruvida de klarar sig eller blir uppsagda.

Enligt Wolf pågår nu ett arbete med att identifiera ett antal kontor som kommer att läggas ned, då den nya budgeten och de nya politiska förutsättningarna inte gör det motiverat att driva dem vidare.

ANNONS

Facket: Tappar kompetens

Fredrik Andersson är ordförande för facket ST inom Arbetsförmedlingen. Han säger till TT att "det kunde varit värre" men berättar också att många är besvikna och har "fått en chock" efter beskedet.

- Det är ett jättetufft läge för medlemmarna och det är många som är ledsna och besvikna. Det är många som har jobbat i flera år som får gå nu och det är väldigt tragiskt för dem, säger Fredrik Andersson.

Att många självmant har valt att gå innebär enligt Fredrik Andersson också att myndigheten tappar kompetens.

- Man vill bestämma sitt eget öde innan man fått beskeden och tar det säkra före det osäkra, det är förståeligt att det blir så men det är också synd för vi tappar väldigt många medarbetare som vi behöver, säger han och tillägger att förhandlingar fortfarande pågår.

TT

ANNONS
ANNONS