Handelsbankens koncernchef Anders Bouvin tackar för sig. Arkivbild.
Handelsbankens koncernchef Anders Bouvin tackar för sig. Arkivbild.

1 600 tjänster bort från Handelsbanken

Rejält stigande kostnader och en besvärande hantering av sextrakasserier. Men när Handelsbankens vd Anders Bouvin oväntat slutar bedyrar han att det sker på eget initiativ. För att sänka kostnaderna kommer banken att minska personalstyrkan med 1 600 personer de kommande åren.

ANNONS
|

Att Anders Bouvin slutar som vd, något som meddelades på tisdagskvällen, är helt hans eget beslut, bedyrar han.

- Jag har själv bestämt och gått till styrelsen med detta, säger han till TT i samband med att banken redovisar kvartalsrapporten.

Dagens Industri skriver att han tvingas bort efter en viss turbulens i banken under hans tid på chefsposten, bland annat hanteringen av sextrakasserierna på Capital Markets. Men han förnekar att hans avslut nu beror på att ägare och styrelse velat ha bort honom.

ANNONS

"Jag ljuger inte"

- Jag ljuger inte, det är absolut sanningen, jag kommenterar inte spekulationer, säger han.

Han fyller 61 nästa år och enligt honom själv hade han egentligen tänkt gå i pension redan i år, vid 60, men då dök vd-jobbet lite oväntat upp häromåret.

Enligt delårsrapporten fortsätter kostnaderna att öka kraftigt, något bankledningen fått kritik för. Men enligt Bouvin är det helt enligt den plan där banken satsar på kontoren parallellt med digitaliseringen.

- Vi har bra drag i affärerna, säger han.

1600 tjänster bort

Men kostnaderna ska ändå bantas framöver. Handelsbanken meddelar nu att minst 1600 tjänster kommer att försvinna de kommande fyra åren. Neddragningarna kommer att ske över hela koncernen, ganska jämt fördelat över de fyra åren.

- Och bedömningen är att det här kommer att kunna ske på ett naturligt sätt, säger vd Anders Bouvin.

ANNONS

Det vill säga utan uppsägningar.

- Vi jobbar hela tiden med rationaliseringar, säger han.

"Det går bra"

Joakim Bornold, sparekonom på Nordnet, tycker att Handelsbankens rapport är stark, trots ett stormigt år.

- Det går bra vinstmässigt och aktivitetsmässigt, men det är stormigt runt omkring. Nu har de också en vd som lämnar, vilket gör det betydligt mer grumligt i glädjebägaren.

Däremot är Anders Bouvins avhopp desto mer förvånande.

- Det är klart man undrar varför han lämnar så tidigt. I Handelsbanken är man vd länge. Handelsbanken har ryktet om sig att vara den långsiktiga, stabila banken som inte tar onödiga risker. Där är man inte riktigt i dag, det är betydligt mer stormigt, säger Joakim Bornold.

ANNONS
TT

Fakta: Handelsbanken i siffror

Rörelsevinsten för tredje kvartalet låg stabilt på 5344 miljoner kronor, något lägre än de 5424 miljonerna samma period i fjol. Analytiker hade, enligt Reuters, i genomsnitt räknat med en rörelsevinst på 5258 miljoner kronor.

Räntenettot steg till 7862 miljoner kronor, från 7587 miljoner kronor.

Totalt uppgick intäkterna till 10728 miljoner kronor, jämfört med 10248 miljoner kronor motsvarande period året före.

Kostnaderna steg till 5156 miljoner kronor, från 4611 miljoner kronor.

Källa: Handelsbanken

ANNONS