1 500 tjänster bort från H&M

Tidigare i höst gick H&M ut med att de skulle spara två miljarder. Då ville man inte säga hur många tjänster som skulle bort från klädjätten men nu är det klart. 1 500 försvinner och en stor del av dem finns i Sverige.
– Tyvärr kan vi inte säga hur Göteborg påverkas, säger presschef Anna Frosch Nordin.

ANNONS
|

Dåligt ekonomiska resultat är förstås bakgrunden till att H&M gick ut i slutet av september med att med att man skulle göra omfattande besparingar. Att stänga flera fysiska butiker var inte aktuellt, det kunde vd Helena Helmersson säga redan då, och att den svenska verksamheten skulle påverkas. Detta eftersom H&M:s största organisation finns här.

Men hur många tjänster det skulle handla om var för tidigt att säga då, enligt Helmersson. Nu står det dock klart att cirka 1 500 tjänster ska bort, det skriver man i ett pressmeddelande.

”Vi kommer att stötta våra kollegor”

Åtgärdsprogrammet, som H&M kallar det, är globalt och var dessa 1 500 tjänster finns framgår inte.

ANNONS

– Vårt påbörjade åtgärdsprogram innebär att vi ser över vår organisation och vi har stor respekt för att medarbetare påverkas av detta, säger Helena Helmersson i pressmeddelandet.

– Vi kommer att stötta våra kollegor för att hitta bästa möjliga lösning för deras nästa steg.

Oklart om Göteborg påverkas

Hur sparprogrammet kommer att påverka H&M:s anställda i Göteborg är oklart.

– Tyvärr har vi inga sådana delar som vi kan säga någonting om, säger presschef Anna Frosch Nordin till GP.

Johanna Helsing Martin, presskontakt H&M group, skriver via mejl att de cirka 1 500 tjänsterna finns inom ”centrala funktioner, både medarbetare och konsulter”. Den största delen rör företagets techorganisation där merparten av tjänsterna finns i Sverige. Planen är att just den organisationen ska bli mer global, enligt Helsing Martin.

Kommer kosta 800 miljoner att spara

Genom att minska antalet tjänster och även dra ner på administrations- och overheadkostnader hoppas klädjätten spara totalt runt två miljarder årligen.

Åtgärdsprogrammet beräknas också kosta, drygt 800 miljoner kronor enligt H&M, vilket kommer synas i deras rapport för fjärde kvartalet 2022.

Alla skulle erbjudas jobb i butik

I mitten av oktober rapporterade Sveriges Radio att klädkedjan bekräftat att ett varsel om uppsägning lämnats till Arbetsförmedlingen och facket, Handelsanställdas förbund. Det senare ska ha sagt att varslet berört 69 butiker och drygt 400 anställda.

ANNONS

H&M ska också ha uppgett att samtliga butiksmedarbetare kommer att erbjudas fortsatt anställning i butik och att varslet är en uppskattning av hur många som kommer tacka nej.

LÄS MER:Odd Molly i kris – ska ansöka om rekonstruktion

LÄS MER:Krisen tvingar Serneke att dra ner på tempot – kan försena Karlastaden

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Ekonomi. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP Ekonomis Ida Johansson förklarar och analyserar privatekonomi och kommer med aktuella spaningar och lästips.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS