1 400 tjänster bort från Ericsson – Göteborg påverkas

Nu är det klart att runt 1 400 tjänster ska bort från Ericsson i Sverige som hoppas att det ska ske genom frivilliga avgångspaket.
Göteborg kommer att påverkas men oklart hur.
– Vi ger inga ytterligare kommentarer om detaljer, säger Karin Ronander på Ericssons pressavdelning.

ANNONS
|

I höstas flaggade Ericssonchefen Börje Ekholm för att bolaget skulle dra ner på kostnaderna, inklusive personal, för att komma till rätta med den sviktande lönsamheten. Totalt ska nio miljarder kronor sparas in i hela koncernen.

Nu är förhandlingarna med facken klara i Sverige.

– Paket kan alltid bli bättre, men vi är förhållandevis nöjda. Och det gäller framför allt helheten, att ihop med en frivillighet är det här en bra lösning, säger Per Norlander, förhandlingsansvarig för den fackliga organisationen Sveriges Ingenjörer.

Ska se vilka anställda det handlar om

Det svåra återstår fortfarande, att se vilka personer det handlar om.

– Det är inte helt enkelt att göra klart vilka man riktar sig till. Det där ligger nu framför oss de kommande veckorna att identifiera vilka som ska känna sig kallade om man uttrycker sig så, säger Per Norlander.

ANNONS

Enligt Karin Ronander på Ericssons pressavdelning bygger personalminskningarna på frivillighet – ett ekonomiskt stödpaket där den som jobbat längst och har högre ålder får mer. Ronander vill inte gå in på detaljer om hur mycket pengar som Ericsson är beredd att betala för att förmå de anställda att nappa.

"Inte spekulera"

Inte heller Per Norlander vill i nuläget berätta hur det ekonomiska stödpaketet ser ut.

Vad som händer om inte tillräckligt många antar erbjudandet, vill inte bolaget gå in på nu.

– Det vill jag inte spekulera i, säger Karin Ronander.

Det har inte Per Norlander heller något bra svar på. Han ser framför sig att det då övergår i någon slags kontinuerlig process, på liknande sätt som företaget jobbat efter tidigare.

Har cirka 2 000 anställda i Göteborg

Besparingarna i Sverige sker brett över alla enheter, från ingenjörer till administrativ personal med mera. Ovanpå detta gör sig Ericsson av med en mängd konsulter.

Ericsson har i dag cirka 2 000 anställda i Göteborg och ytterligare cirka 200 i Borås. De arbetar främst med företagets utvecklingsverksamhet inom 5G. Detta enligt Karin Ronander som via mejl säger till GP att alla Ericssons arbetsställen påverkas av kostnadsbesparingarna.

– Men vi ger inga ytterligare kommentarer om detaljer. Att minska antalet anställda är aldrig lätt, och vi kommer att hantera detta med största respekt och professionalism. Ytterligare detaljer meddelas alltid berörd personal först, säger hon.

ANNONS

LÄS MER:Skatteverket kräver Volvo Cars på 175 miljoner i utebliven skatt

LÄS MER:Här är tio näringslivstoppars mest kontroversiella citat

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Ekonomi. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP Ekonomis Ida Johansson förklarar och analyserar privatekonomi och kommer med aktuella spaningar och lästips.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS