Handeln efterlyste tusentals Kravgrisar, men efter ett par år råder överskott och priserna sänks. Arkivbild.
Handeln efterlyste tusentals Kravgrisar, men efter ett par år råder överskott och priserna sänks. Arkivbild.

Överskott på ekogrisar – priserna sänks

För bara några år sedan efterlyste handeln tusentals Kravmärkta grisar. Nu råder ett överskott på ekogriskött – och priserna sänks för första gången.

ANNONS
|

Efterfrågan på Kravgrisar har strandat, rapporterar ATL, lantbrukets affärstidning. Och det sker bara tre år efter att Svenskt Butikskött, som säljer de flesta Kravgrisar i Sverige, gått ut och efterlyst 10000 Kravgrisar per år för att möta vad som då sågs som en stigande efterfrågan.

- Vi utgick från samtalen med våra kunder om att de ville köpa betydligt mer Kravgrisar, men det har svajat en del, plus att marknaden inte tog lika mycket fart som förväntat, säger Dick van der Krogt, chef för ekologiskt kött hos Svenskt Butikskött, till ATL.

ANNONS

Företaget har sänkt priserna och tvingats sälja en del Kravmärkta grisar som helt vanliga grisar.

Det är på charksidan det stora tappet har skett. Krav har förbjudit ämnet nitrit i charkprodukter, ett omdiskuterat ämne som används för konservering. Det innebär att charkprodukter gjorda på Kravgrisar inte får någon Kravmärkning. Då har produkter med EU-ekologisk märkning, som produceras under lägre ställda krav på djurens livsvillkor, knappat in.

Grisbönder som på uppmuntran av handeln investerade stort i Kravgrisar för några år sedan är besvikna.

- Vi blir totalt utkonkurrerade av EU-ekologiskt på charken. Handeln menar att de inte kan ta ut för Kravs mervärde när de inte får sätta Kravmärket på charken och charkråvaran står för 65 procent av grisen, säger Anders Engvall, lantbrukare på Forsa gård i Stora Skedvi, till ATL.

TT

Fakta: Ekologiskt griskött i Sverige

I Sverige säljs ekologiskt griskött med Kravmärkning eller som EU-ekologiskt. Kraven skiljer sig framför allt vad gäller djurhållningen.

Krav kräver att grisarna ska ha tillgång till bete under sommaren och att de ska kunna beta, böka och gyttjebada. Enligt EU-kraven får grisarna gå ut, men det räcker om de står på en betongplatta. Krav kräver att grisproducenten är till åtminstone 50 procent självförsörjande med foder till djuren, medan EU kräver att det är 20 procent.

Krav förbjuder också ämnet nitrit, ett kvävehaltigt ämne som tillsätts charkprodukter för att öka hållbarheten, motverka botulism och för att de ska behålla sin färg. Nitrit är ifrågasatt efter rön som sagt att det kan vara farligt. Riskerna är små utifrån vad vi vet i dag, bedömer Livsmedelsverket.

De EU-ekologiska grisarna kom in på den svenska marknaden för tio år sedan. I dag finns det 50000–55000 ekogrisar i Sverige, där ungefär 35000 hålls under Kravvillkor.

Källa: Krav, ATL, Svenskt Butikskött, Livsmedelsverket

ANNONS