Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Flygskatt och valutakursförändringar kan komma som en överraskning vid resan. Arkivbild.

Överraskande dubbelsmäll kan fördyra resan

Som resenär riskerar du att åka på en dubbelsmäll inför sommarresan. Såväl flygskatt som valutaförändringstillägg kan tillkomma på resebiljetten.

- Just nu har det varit en del frågor kring valutaändringen. Det har gjort att människor har reagerat med att ”jag har ju redan betalat min resa, vad är det som kommer nu i tillägg”, säger Christine Holst, vägledare och jurist på Konsumentverkets upplysningstjänst Hallå konsument.

Kan lägga på skatt

Till följd av den försvagade kronan, sedan årsskiftet har den fallit drygt 5 procent och sedan i höstas runt 10 procent, finns det vissa researrangörer som lägger på ett tillägg på det redan betalade resepriset.

Dessutom infördes den nya flygskatten den första april i år. Även där lägger flygbolag ibland på skatten i efterhand på redan bokade och betalda biljetter.

- Researrangörerna har rätt att lägga på den nya flygskatten och även kostnader som de har till följd av valutakursförändringar. Dock måste bolagen ha flaggat om dessa tillägg minst 20 dagar innan avtalad avresedag, säger Christine Holst.

Tydlighet viktigt

Enligt Holst är det i det här sammanhanget viktigt att resebolagen är mycket tydliga med detta i avtalsvillkoren.

Men Hallå konsument skickar också en uppmaning till konsumenterna.

- För många går det lite fort när man bokar resor. Det är lätt att man missar att läsa avtalsvillkoren men det är väldigt viktigt att göra det, säger Christine Holst.