Överfulla lager av rådiamanter har skapat oro i branschen. Arkivbild.
Överfulla lager av rådiamanter har skapat oro i branschen. Arkivbild. Bild: Tomas Oneborg/SvD/TT

Överfulla lager oroar diamantbranschen

Kan man någonsin få för mycket diamanter? Ja, det tycker i alla fall diamantbranschen som nu tampas med överskott på rådiamanter och en ökad produktion av syntetiska stenar.

ANNONS

En av världens största gruvbolag, De Beers, har minskat sin brytning av rådiamanter med elva procent under första halvåret 2019. Orsaken är att försäljningen av rådiamanter minskat med 53 procent jämfört med 2018 och att lagren av ädelstenen i världen just nu är överfulla, rapporterar New York Times. Flera andra gruvbolag har också aviserat att de kommer att minska sin produktion den närmaste tiden.

Genom att minska brytningen hoppas gruvbolagen kunna hantera överskottet och bibehålla, och förhoppningsvis öka, värdet på de stenar som redan plockats upp ur gruvorna.

Ingen rea

I andra branscher skulle ett överskott av varor leda till sänkta priser i konsumentledet. Men så funkar det inte riktigt i diamantvärlden. Priserna på råvaran kan falla utan att slutprodukten blir billigare eftersom den passerar genom händerna på handlare, diamantslipare och juvelerare innan den når köparen.

ANNONS

Rådiamantpriset har på grund av den ökade tillgången fallit med sex procent i år, medan priset på slipade stenar är ungefär bara en procent lägre än förra året.

Mer syntet

Ett annat orosmoln för branschen är ett ökat intresse från konsumenter för syntetiska diamanter som tillverkas i laboratorier i Kina och Indien. De syntetiska stenarna utgör i dag endast två procent av den totala diamantförsäljningen men produktionen ökar med 15 till 20 procent varje år. Vilket kanske inte är så konstigt eftersom priset på syntetstenarna är 30 till 75 procent lägre än priset på naturliga diamanter.

Branschanalytikern Paul Zimninsky säger till New York Times att det finns skäl till oro för branschen men att det även finns lugnande signaler eftersom efterfrågan på naturliga diamanter, framför allt i USA, fortsätter att öka. Försäljningen av slipade diamanter ökade globalt med två procent 2017.

– En diamant varar för evigt men dess lockelse kommer och går, säger han.

Fakta: Diamanter

Diamant bildas genom utkristallisation från magnesiumrika magmor, som befinner sig i de övre delarna av jordmanteln på djup större än 150 kilometer.

Diamant är ett ljusgult eller färglöst, genomskinligt och mycket sällsynt mineral. Det förekommer även ljusa nyanser av blått, grönt, brunt, orange, rosa eller rött.

De färglösa, klart genomskinliga kristallerna är de som vanligen slipas och säljs som ädelstenar.

Det finns många berömda diamanter som fått egennamn och har lång historia. Några av de mest kända är den indiska Koh-i-noor-diamanten som är innefattad i en av de brittiska kungahusets kronor, Orlovdiamanten i den ryska kejsarspiran och den blå Hopediamanten som hört till de franska kronjuvelerna.

Källa: Ne.se

ANNONS