Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Den svenska telekomjätten Ericsson stäms av över 500 personer som anser sig ha drabbats av terroristerna. Bild: Mostphotos
Den svenska telekomjätten Ericsson stäms av över 500 personer som anser sig ha drabbats av terroristerna. Bild: Mostphotos

Över 500 personer stämmer Ericsson efter anklagelserna

Efter att telekomföretaget Ericsson anklagats för att ha gjort utbetalningar till terrorgruppen IS, stäms nu företaget av över 500 amerikaner. Det rapporterar SVT.

Det rör sig om 528 veteraner från Irakkriget, anhöriga till soldater, kidnappningsoffer och andra personer som anser sig ha drabbats av terroristerna som står bakom stämningen.

Enligt uppgifter till SVT anser de att Ericsson agerat olagligt med uppsåt.

”Kärandena menar att det var Ericsson som gjorde det valet, men att kärandena fick ta konsekvenserna”, skriver advokaten Ryan Sparacino, som företräder gruppen, i ett pressmeddelande.

Ska ha gjort utbetalningar till IS

Den svenska telekomjätten fortsatte sin verksamhet när IS tog kontroll över norra Irak, samtidigt var det många utländska företag som lämnade.

I anslutning till det anklagades Ericsson för att ha gjort utbetalningar till terrorgruppen IS i form av pengar för transporter genom områden som IS kontrollerat.

Baserat på bland annat läckta dokument var det SVT tillsammans med journalistnätverket ICIJ som publicerade en granskning om ämnet.

När det uppmärksammades och företaget fick frågor om transaktionerna skickade Ericsson ut ett pressmeddelande. Genom en internutredning medgav man att företaget upptäckt ”allvarliga brott mot regler och affärsetik”.

LÄS OCKSÅ: Aktieras – nya miljardböter hotar Ericsson

LÄS OCKSÅ: Efter IS-mutor – Ericsson står inför unik situation

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.